Bez posla ostaje 238 radnika fabrike Hačinson u Rumi

Od strane Ozon
0 komentar

Fabrika za proizvodnju gumenih delova u autoindustriji Hačinson iz Rume do kraja meseca otpustiće 238 radnika, rekao je za Insajder Drago Tešić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, a prenosi Insajder. Ova fabrika početkom aprila otpustila je još 81 radnika. Hačinson je jedna od kompanija koje su 2015. godine iz budžeta Srbije dobile subvencije za zapošljavanje radne snage.

Tešić je rekao da će radni odnos za 238 radnika biti prekinut 30. maja uz isplatu otpremnine, a da će od 1. juna oni biti na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

„Situacija je takva kakva je, smanjen je obim posla, sve je stalo. Uspeli smo da se dogovorimo sa direktorom da se zaštite samohrane majke, da u slučajevima gde je iz jedne kuće dvoje zaposlenih, jedno ostane da radi, a obećanje direktora je i da će čim se ukaže prilika i poveća obim posla, prvo pozivati radnike koji su dobili otkaz po osnovu tehnološkog viška“, rekao je Tešić.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo kompanije je za vreme ove krize izazvane pandemijom koronavirusa pokušalo na sve moguće načine da sačuva što veći broj radnika.

„Iskorišćeni su godišnji odmori za 2019. godinu, pa je korišćen deo godišnjeg iz ove godine. Skratilo se radno vreme – radi se četiri dana u sedmici“, rekao je on ističući da je ova kompanija primer pravog socijalnog dijaloga radnika i poslodavaca.

Na pitanja Insajdera o razlozima za otpuštanje, broju radnika koji ostaju bez posla, kao i o postignutom dogovoru o uslovima za prekid radnog odnosa iz menadžmenta fabrike nismo dobili odgovor.

Ovo nije prvo otpuštanje radnika u rumskoj fabrici. Portal 021 preneo je da je prema informacijama Ministarstva rada početkom aprila ove godine u pogonima Hačinson bez posla ostao 81 radnik.

Kompanija „Hačinson“ je prvi pogon u Rumi otvorila krajem februara 2016. godine, a svečanom otvaranju prisustvovao je i tadašnji premijer i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom rekao da nije bilo nimalo lako ubediti tu kompaniju da dođe u Srbiju.

Dolasku kompanije Hačinson potpomogla je i državna pomoć u iznosu od 2.240.332 evra koju su dobili za realizaciju investicionog projekta, koji je uključivao zapošljavanje 167 novih radnika i početno investiciono ulaganje.

Ova pomoć je uključivala subvencije i dodelu građavinskog zemljišta bez naknade, a prethodilo joj je potpisivanje i Memoranduma o razumevanju između ove kompanije, Opštine Ruma i Vlade Republike Srbije, kojim se Vlada obavezala da će sa 100 miliona dinara finansirati finansirati i izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za potrebe Hačinsona, uz to da će biti dostupna i drugim investitorima.  

U Rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći koje je doneto nakon postupka naknadne kontrole dozvoljenosti državne pomoći, početkom februara 2016. godine, navodi se da je vrednost zemljišta koje je dodeljeno Hačinsonu 336.332 evra, a prema ugovoru parcelu ne smeju da otuđe do 31 decembra 2022. godine.

Takođe, subvencije u iznosu od 1.904.000 evra koje je Hačinson dobio prema ugovoru isplaćivane su u tri rate u 2016, 2017. i 2018. godine, a kompanija se obavezala da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 329 do kraja 2022. godine.

Poslednjeg dana marta, prema podacima Ministarstva za rad, u ovoj firmi bilo je zaposleno 1.136 ljudi, pa nakon ovog i aprilskog otpuštanja Hačinson ima više od 800 radnika, čime nije prekršio navedenu obavezu preuzetu ugovorom o državnoj pomoći.

Autor: insajder.net; Foto: Hutchinson, foto: Promo

Možda Vam se svidi i