U Dobrincima ozvaničen početak rada italijanske fabrike salata La Linea Verde

Od strane Ozon
0 komentar

SREM – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišao je, zajedno sa republičkim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, italijansku fabriku salata La Linea Verde u Dobrincima, u opštini Ruma, koja danas svečano obeležava početak rada.

Na otvaranju nove fabrike za preradu i pakovanje povrća ovog italijanskog proizvođača, koja je šesta po redu, i prva u Srbiji, uz vlasnika Đuzepea Bataljole, bili su prisutni i predsednik opštine Ruma Slađan Mančić, kao i predstavnici Ambasade Italije u Srbiji.

U fabrici koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara će se, pre svega, proizvoditi i pakovati salatni obrok i, kako su zvaničnici naveli, planirano je pored trenutno 70 zaposlenih, zapošljavanje do 150 radnika u punom kapacitetu trogodišnje realizacije projekta. Mnoga mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti ovog italijanskog investitora, koji je izvozno orjentisan.

Dr Vuk Radojević je, pozdravljajući prisutne u Dobrincima, izrazio zadovoljstvo što je ova italijanska kompanija za investiciju, vrednu 10 miliona evra u prvoj fazi, izabrala Srbiju. i poručio da je to ujedno signal drugim investitorima da su Vojvodina i Srbija dobro mesto za ulaganje.

“Ovakvi investitori i ovakve investicije u prerađivačke kapacitete jesu nešto što je preko potrebno poljoprivredi Vojvodine i Srbije, jer se na ovaj način stvaraju preduslovi za proizvodnju finalnih proizvoda, a potom i za izvoz tih proizvoda sa dodatom vrednošću. Povrtarska proizvodnja je razvijena na teritoriji opštine Ruma, gde je prema podacima 1.500 hektara pod povrtarskom proizvodnjom. Za dve godine rada, Pokrajinska vlada je sa poljoprivrednicima rumske opštine investirala u 36 projekata namenjenih plasteničkoj proizvodnji i realizovala oko 290 investicija u sisteme za navodnjavanje, pretežno u povrtarskoj proizvodnji”, istakao je Radojević i naveo da vrednost tih investicija iznosi preko 170 miliona dinara.

Radojević je naglasio da ovakve investicije, pored otvaranja novih radnih mesta imaju izuzetan značaj i u mogućim kooperantskim odnosima, dakle otvaraju jednu novu mogućnost povrtarima sa ovog područja da uz subvencije koje dobijaju od Pokrajinske vlade mogu da unaprede svoju povrtarsku proizvodnju i dostignu nivo, koji je neophodan ovakvoj renomiranoj svetskoj kompaniji.

Radojević je podsetio da resorni sekretarijat dodatan impuls razvoju povrtarstva daje i kroz međunarodni projekat AGRINNO, u okviru kojeg se realizuje investicija u najsavremenije plastenike. Jedan ovakav je upravo, kako je Radojević podsetio, otvoren na Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, a još tri će biti otvorena u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Vršcu i ovde u Rumi.

Resorni sekretar je pozvao poljoprivrednike iz opštine Ruma da iskoriste aktuelne konkurse Sekretarijata za podršku u oblasti agrobiznisu, kako bi unapredili svoju proizvodnju i privredni razvoj ovog kraja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je država odobrila 24 projekta u prerađivački sektor i genetsko unapređivanje stočnog fonda. Jedan od takvih projekata je upravo i fabrika La Linea Verde, koja, kako je rekao ministar, predstavlja Juventus u prerađivačkoj industriji.

“Ovo je fabrika na selu, koja je izgrađena na mestu gde niko nije mogao da pretpostavi. Sada će poljoprivrednici koji tu žive imati i priliku da svoje povrće prodaju upravo ovoj fabrici”, rekao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu uručili su ovom prilikom kompaniji La Linea Verde ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prvenstva zakupa. Reč je o blizu 97 hektara obradive površine za plasteničku proizvodnju, koja se nalazi u susednim Кraljevcima.

Predsednik opštine Ruma rekao je da ova investicija vredna za ljude koji ovde žive i zahvalio se svima koji su prepoznali značaj ove investicije, posebno kada je reč o ugovoru na zakup zemljišta, koji će prema njegovom uverenju ova italijanska kompanija brzo staviti u pogon na korist ovog kraja. Кako je rekao važno je zbog ljudi koji ovde žive da tu ostanu i da Dobrinci i Кraljevci mogu da napreduju i privredno se razvijaju.

La Linea Verde je kompanija, koja je prerasla od male porodične firme do multinacionale kompanije, ukazao je prvi čovek ove kompanije Đuzepe Bataljole, koji se zahvalio na odličnoj saradnji i razumevanju koje je imao kada je reč o saradnji sa predstavnicima svih nivoa vlasti.

Možda Vam se svidi i