Više od 5.000 građana Rume potpisalo je peticiju protiv izgradnje postrojenja za tretman medicinskog otpada kompanije Sinofarm u industrijskoj zoni u tom gradu, jer strahuju da bi takvo postrojenje moglo da ugrozi zdravlje meštana i životnu sredinu.

Investitori iz kompanije Sinofarm tvrde da postrojenje neće biti opasno po zdravlje, opštinari se zasad ne mešaju u svoj posao, a ekolozi tvrde da opasnost preti pre svega zbog veoma lošeg sistema kontrole koji je karakterističan za Srbiju, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), a prenosi N1.

„Cilj projekta nije da akumulira, to jest dodatno kreira infektivni otpad, već da postojeći neutrališe, steriliše, samelje i odveze na mesta koja su obezbeđena i udaljena od građana i za to zakonom predviđena“, rekao je direktor Sinofarma Nikola Sinobad.

Jedno takvo postrojenje već postoji u Sremu, i to u okviru Opšte bolnice Sremska Mitrovica, koja u sremskom regionu generiše najviše medicinskog otpada.

Taj otpad nastaje tokom pružanja zdravstvenih usluga i, između ostalog, obuhvata igle, gaze, špriceve, lekove, hemijske supstance i delove tela, organa, tkiva. Za svaku vrstu otpada propisan je način na koji bi on morao da se tretira, navodi VOICE ().

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da se svake godine zbog nebezbednog zbrinjavanja medicinskog otpada 21 milion ljudi zarazi hepatitisom B, dva miliona hepatitisom C, a najmanje 260.000 inficira virusom HIV.

„U slučaju da se za tretman medicinskog otpada koristi spalionica, rizik od infekcije je jednak nuli, ali napominju da to važi za pravilno izgradjene tretmane bilo koje vrste koji koriste najbolje dostupne tehnologije. Jedinu zabrinutost stvara stara tehnologija ili spalionica koja stvara opasna jedinjenja koja mogu imati negativne uticaje na zdravlje, kao što su povećani rizik od karcinoma ili urodjene anomalije. Zbog toga je važno da novi objekat bude izgradjen koristeći najbolju dostupnu tehnologiju i da funkcioniše kako je propisano“, naveli su iz SZO za VOICE.

Smiljana Kolundžić, jedna od pokretačica peticije i stranice „Zaustavimo trovanje Rume“, kazala je da će se postrojenje nalaziti na manje od jednog kilometra od prvih kuća, u blizini vrtića i na stotinak metara od Kudoškog kanala, koji se preliva u Jarčinu, a Jarčina u Savu, odakle gradjani Rume dobijaju pijaću vodu.

Igor Jezdimirović iz Udruženja inženjera zaštite životne sredine rekao je da je problem u tome što sistem zbrinjavanja otpada u Srbiji nije uspostavljen na adekvatan način, niti postoji želja i vizija da se on uspostavi.

„Danas vi kao proizvođač ne zaštitite životnu sredinu, a sutra oni koji žive u blizini toga moraju da kupuju lekove o svom trošku zbog zagađenja koje ste vi napravili“, kazao je Jezdimirović.

Sinofarm je u martu prošle godine objavio izgradnju postrojenja u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi, koje je, prema tadašnjim planovima, trebalo do kraja novembra da dobije dozvolu za rad.

Na takve najave reagovali su lokalni poljoprivrednici, ekološka udruženja i opozicija, pa se od postrojenja u Pazovi odustalo, nakon čega je Sinofarm kupio parcelu u Rumi.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić optužio je pokretače peticije da iza njih stoji politika i izrazio sumnju u legitimnost prikupljenih 5.000 potpisa.

Izvor: N1

Možda Vam se svidi i