U Rumi je počela izgradnja kompleksa za konjički sport i hipoterapiju na obodu grada, nadomak Tivolske ulice, saopšteno je na sajtu ove lokalne samouprave.

Izgradnja otvorenog i zatvorenog manježa za konje i štale, deo je projekta HORIS – Konjičke rute Srem, koji se finansira u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020, a realizuju ga i sufinansiraju partneri na projektu Opština Nijemci, Opština Ruma, Konjogojsko udruženje Vranac, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola Stevan Petrović-Brile i Udruženje Konjički klub „Srem iz Sremske Mitrovice.

– Osim unapređenja turističkih potencijala, promocije konjičkog sporta u Sremu, posebna vrednost projekta je uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama – kaže predsednik opštine Ruma Slađan Mančić.

– Na periferiji grada sada ćemo imati kompleks koji će biti dostupan ne samo deci kojoj je potrebno terapijsko jahanje, već i svoj drugoj deci i građanima. Ovim projektom upotpunićemo i turističku ponudu našeg grada i promovisati konjički sport – kazao je predsednik Mančić i napomenuo da je parcela od oko jednog hektara na periferiji grada prava lokacija za izgradnju ovog kompleksa.

Završetak radova se očekuje krajem avgusta nakon čega je planirana nabavka konja i otvaranje kompleksa.

– Planirana je nabavka jednog terapeutskog konja, koji će proći potrebnu obuku i koji će služiti isključivo za svrhe terapeutskog jahanja. Po metodologiji koju preuzimamo iz evropskih zemalja kupićemo konja i angažovati ljude koje će pohađati stručne edukacije za sprovođenje terapije. U štali je planiran prostor za još tri konja koji će služiti za školu jahanja. Ti konji će takođe biti pripremljeni za rad sa decom, ali se neće koristiti za terapije – izjavio je Dragan Kosanović, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i dodao da Opština Ruma strateški razvija čitavu ovu oblast i zajedno sa svim partnerima regionalno razvija oblast konjičkog sporta, konjičkog turizma i terapeutskog jahanja.

Ukupan odobreni budžet projekta Horis je 1,4 mil EUR.

ekapija.com

You may also like