Obeležena 170. godišnjica Majske skupštine u Sremskim Кarlovcima

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja 170. godišnjice Majske skupštine kada je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, u;e je, u Sremskim Кarlovcima održana svečana akademija, kojoj je prethodila sveta liturgija u Sabornoj crkvi, kojom je načelstvovao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Uoči svečane akademije, u zgradi Magistrata održana je svečana sednica Pokrajinske vlade, na kojoj je doneta odluka o formiranju budžetskog fonda za obnovu kulturno istorijskog nasleđa i razvoj Sremskih Кarlovaca.

Na sednici je usvojena i inicijativa o izmeni Zakona za obnovu Sremskih Кarlovaca.

„To će omogućiti dodati impuls za obnovu i razvoj ovog veoma važnog mesta u našoj istoriji ali i za budućnost građana koji danas žive ovde, za razvoj turizma i obrazovanja“, rekao je predsednik Mirović i najavio izdvajanje značajnih finasijskih sredstava iz pokrajinskog i republičkog budžeta.

„Obeležavajući ovaj jubilej, ne slavimo pobedu bilo koga nad bilo kim. Mi danas, ovde, slavimo pobedu i trajnost načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve – načela na kojima ćemo Vojvodinu, u Srbiji, na korist svih, zajedno graditi i u vremenu koje je pred nama. To je naša zajednička obaveza i prema prošlosti koju poštujemo, ali još više prema budućnosti za koju smo odgovorni“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Osvrnuvši se na 1848. godinu, kada je začeta ideja o osnivanju Srpske Vojvodine i 1918. godinu, kada je ta ideja, kako je rekao, pretvorena u stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Кraljevini Srbiji, predsednik Mirović istakao je da je Vojvodina, uprkos svim iskušenjima, postala model skladnog života svih naroda čije su se sudbine u njoj vekovima preplitale.

„To je model koji nije politička ili bilo kakva druga proklamacija, već model koji je postao stvaran, autentičan, svakodnevni život. Model koji je deo svakog čoveka koji u njoj danas živi, bez obzira bio on Srbin, Mađar, Slovak, Hrvat, Rumun, Rusin, Bunjevac ili pripadnik bilo koje druge nacionalne zajednice“, naglasio je predsednik Mirović.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je ovom prilikom da istorija srpskog naroda i srpsko kulturno nasleđe ne bi bili ovakvi da nije bilo Sremskih Кarlovaca, te da, kako je istakao, odužujući dug precima, stvaramo temelj budućnosti.

AP Vojvodina

Možda Vam se svidi i