Sremska Mitrovica – Prema podacima Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, a na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom broj obolelih je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

U ovoj nedelji nadzora nad gripom, registrovane stope oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija su više od zabeleženih vrednosti stopa tokom prethodne nedelje.

Na teritoriji sremskog okruga, PCR laboratorijskim testiranjem četiri uzorka bolesničkog materijala iz sremskomitrovačkog doma zdravlja potvrđena infekcija virusom gripa tipa B kod tri osobe i virusom gripa tipa A H1 kod jedne osobe.

Laboratorijskim testiranjem jednog slučaja teške akutne respiratorne bolesti iz hospitalnog nadzora potvrđena je infekcija virusom gripa tipa B.

Opšte mere prevencije gripa :
– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće.
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja.
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam.
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija.
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova.
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini, a plastične u toploj sapunici).

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Možda Vam se svidi i