Vraćanje mera protiv COVID-19? Obavezne maske u nekim zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata…

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media, 19. septembar 2023.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 donela je niz preporuka za postupanje u okviru primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova u Srbiji.

Jedna od ključnih donetih preporuka je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, kako bi se sprečilo širenje virusa. Ova mera ima za cilj zaštitu kako pacijenata, tako i zdravstvenih radnika.

Takođe, doneta je odluka o obaveznom testiranju na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije. Nakon preležane infekcije, zdravstveni radnici će biti podvrgnuti obaveznoj kontroli i testiranju.

Na nivou bolničkih ustanova, obavezno je testiranje svih pacijenata kao uslov za hospitalizaciju. Osim toga, testiranje će biti neophodno za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i privremena zabrana poseta bolnicama koje su pod nadležnošću Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su obavezne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i predlože mere, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

Što se tiče bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je zaključila da trenutno nije neophodno proširivati kapacitete.

U Srbiji je zabeležen znatan porast broja obolelih od novog soja koronavirusa, što je rezultiralo povećanim gužvama u zdravstvenim ustanovama gde se građani testiraju.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je od petka ponovo zabranio posete svojoj ustanovi zbog porasta broja obolelih od COVID-19. Za sve posetioce bolnica, obavezno je nošenje maski, kao i PCR testiranje za one koji se primaju na bolničko lečenje.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar