Spisak proizvoda bez carina – Šta Srbija daje Kinezima, a šta dobija?

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija je postigla istorijski sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom, otvarajući vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 srpskih proizvoda. Dok se sporazum dobro primio u Srbiji, Kina će sa svog tržišta ukloniti carine za 2.000 srpskih proizvoda.

Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom označava značajan korak u jačanju ekonomske saradnje između Srbije i Kine. Na dan stupanja na snagu sporazuma, srpski izvoznici moći će izvoziti sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove, pivo, i vodu bez carina. Ovi proizvodi čine 60% ukupne liste domaćih poljoprivrednih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina.

Među proizvodima koji će biti oslobođeni carina su i uljarice, pivo i mineralna voda. Za još 16% proizvoda na listi carine će se postupno smanjivati u narednih pet godina pre nego što potpuno nestanu. Ovo uključuje sveže i sušeno povrće, voće kao što su kruška i grožđe, voćne sokove, kečap i konditorske proizvode. Sporazum takođe predviđa ukidanje carina za izvoz vina, s ciljem da podrži dalji rast izvoza vina u Kinu.

Iako će izvoz vina biti oslobođen carina u narednih pet godina, ovaj sektor već beleži impresivan rast. U poslednjih dve decenije, izvoz srpskog vina u Kinu je porastao s 80.000 litara na 380.000 litara. Kineski potrošači traže visokokvalitetno vino i spremni su platiti premium cene, što otvara nove poslovne prilike za srpske vinarije.

Ovaj sporazum predstavlja dodatni korak u jačanju trgovinskih veza između Srbije i Kine, dok Evropska unija nema sličan sporazum sa Kinom. Stručnjaci očekuju da bi to moglo privući investitore iz Evropske unije da koriste Srbiju kao vrata za tržište Kine.

Ovo će pomoći da Srbija postane atraktivnija destinacija za investicije i promoviše raznolikost proizvoda „Made in Serbia.“

Osim poljoprivrednih proizvoda, sporazum će omogućiti Kini izvoz širokog spektra industrijskih proizvoda u Srbiju bez carina. Ovi proizvodi uključuju proizvode od gvožđa i čelika, kotlove za centralno grejanje, auto-gume, belu tehniku, farmaceutske i kozmetičke proizvode, proizvode od plastike, mineralna đubriva, tekstil, drvo, i mnoge druge proizvode.

RTS

Možda Vam se svidi i