Kada nezaposleni imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje?

Od strane Ozon
0 komentar

Nezaposlena lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) često imaju nedoumice da li i u kojim slučajevima imaju pravo na zdravstveno osiguranje o trošku države, piše Biznis.rs.

Da li će i na koji način imati besplatnu zdravstvenu knjižicu zavisi od toga da li nezaposleni prima novčanu naknadu od strane NSZ-a, dok za ostala lica na evidenciji sam status nezaposlenog nije dovoljan, već se u obzir uzimaju primanja u domaćinstvu.

„Za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu korisnik ima pravo i na zdravstveno osiguranje na teret budžeta Republike Srbije, odnosno na besplatnu overu zdravstvene knjižice. Nezaposlena lica koja ne primaju novčanu naknadu imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje samo pod uslovom da su primanja u domaćinstvu u kojem žive ispod određenog nivoa, koji je propisan odgovarajućim pravilnikom koji donosi nadležni ministar. U ovom trenutku, ta granica u pogledu primanja određena je tako da ako mesečni prihod po članu porodice nezaposlenog lica u mesecu podnošenja prijave na osiguranje ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu, ispunjen je uslov za besplatno zdravstveno osiguranje“, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs pravnik Infostuda Milan Predojević.

Prema njegovim rečima, pod članovima porodice podrazumevaju se samo roditelji, supružnik i deca, a ako lice živi samo onda je ta granica prihoda u visini minimalne zarade uvećana za 30 odsto.

Na pitanje šta se dešava sa licima koja primaju novčanu naknadu od strane NSZ kada istekne taj period, naš sagovornik objašnjava da je za obe navedene kategorije uslov isti – ako su primanja u domaćinstvu u kojem žive ispod propisanog imovinskog cenzusa ostvaruju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje kao nezaposlena, socijalno ugrožena lica.

Prijava na biro nije uslov za dobijanje zdravstvene knjižice na teret budžeta, pa tako i nezaposleno lice koje nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a ima primanja ispod navedenog cenzusa, ostvaruje pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, objašnjava Predojević.

Zakon garantuje zdravstveno osiguranje i članovima porodice

Kako su za naš portal potvrdili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisano je da korisnik novčane naknade ima pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Istim zakonom propisano je da članovi porodice korisnika novčane naknade imaju pravo na zdravstveno osiguranje ako nisu zdravstveno osigurani po drugom osnovu.

“Iz navedenog proizilazi da će svako lice kome je priznato pravo na novčanu naknadu biti prijavljeno na zdravstveno osiguranje, a ako je neophodno kao članovi porodice mogu biti prijavljeni i bračni drug i deca, pod uslovima definisanim propisima kojima se reguliše zdravstveno osiguranje. Po prestanku ili isteku novčane naknade, nezaposleni se može obratiti nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koja će utvrditi naredni osnov osiguranja“, navode u NSZ-u.

Biznis.rs

Možda Vam se svidi i