Građani Srbije kupuju nekretnine u Grčkoj i Crnoj Gori

Od strane Ozon
0 komentar

Interesovanje građana Srbije za nekretnine na moru ne jenjava naprotiv, sve je veće iz godine u godinu. Osim uobičajene navike da se kuće i stanovi uglavnom kupuju na crnogorskom i grčkom primorju, sve je zastupljeniji trend nekretnina i na drugim delovima obale – ponajviše u Trstu i Albaniji, piše .

Kako potražnja diktira i cenu, tako su ove godine cene nekretnina u Grčkoj poskupele u odnosu na prošlu godinu, dok su u Crnoj Gori, „tradicionalno“ od „ruskog buma“ cene godinama unazad visoke. Premda je Albanija destinacija koju sve više srpskih turista rado posećuje iz godine u godinu, ispostavilo se da su pravo iznenađenje i cene nekretnina u ovoj zemlji. A tu je još jedna netipična destinacija koja nudi priliku za odmor tokom cele godine, a pored toga i jeftine stanove – Trst.

Solun je trenutno na petom mestu najskupljih oblasti u Grčkoj, a Halkidiki na četvrtom – kako za kupovinu nekretnina, tako i za iznajmljivanje, podaci su platforme za oglase Spitogatos koja navodi da je u poslednjem kvartalu 2022. godine zabeležen rast prodaje od osam odsto i pet odsto u prosečnom povećanju cena zakupa, u odnosu na isti period prethodne godine.

Halkidiki se našao na četvtom mestu najskupljih mesta u Grčkoj sa prosećnom cenom od 1.875 evra po metru kvadratnom što je povećanje u odnosu na 2021, odnosno 1.625 evra/m2. Opština Solun – u koju spada i popularna Perea u kojoj srpski turisti kupuju stanove, našao se na 5. mestu sa 1.762 evra po metru kvadratnom.

Jedine oblasti sa višim cenama od Halkidikija i Soluna su Atika, odnosno južna predgrađa Atine (3.261 evro/m2), severna predgrađa Atine (2.721 evro/m2), Kikladi sa preko 3.000 evra po kvadratu i Jonska ostrva, odnosno Lefkada i Kefalonija. gde je prosečna cena kvadrata 2.151 evra, navodi se u tekstu Euronews Srbija.

Nikola Nedeljković iz kompanije Grekodom Development u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je i dalje najtraženiji sever Grčke, odnosno tri regije – Halkidiki, Solun i Olimpska regija. Međutim, cene zavise upravo od oblasti koja vas interesuje.

„Najjeftiniji“ stanovi nalaze se u Olimpskoj regiji, u oblasti Katerinija sa prosečnim cenama od 1.500-1.600 evra, pa naviše. Starogradnja se može naći već za hiljadu evra po kvadratu, ali u malim i nerazvijenim mestima, dodaje sagovornik portala Euronews Srbija.

Nedeljković primećuje da interesovanje Srba za kupovinu nekretnina u Grčkoj ne jenjava, već da se samo „razbistrila“ klijentela, u odnosu na onu koja je kupovala stanove na Halkidikiju za 35-40 hiljada evra.

„Posle pandemije, a i zbog rata u Ukrajini, počeli smo da stičemo klijentelu koja traži investicione objekte, dakle žele da kupe nešto što dugoročno može da se izdaje. Mogu da vidim da se promenio tip klijenata“, zaključuje.

U Crnoj Gori su pak, cene nekretnina i dalje paprene. Primera radi, stan od 44 kvadrata u Rafailovićima košta čak 123.000 evra.

Garsonjera od 43 kvadrata u budvanskom naselju Podkošljun košta 115.000 evra, odnosno preko 2.600 evra po kvadratu. U Bečićima je za stan od 71 kvadratni metar potrebno izdvojiti „tričave“ 292.500 evra.

Nakon 2020. godine kada su brojni turisti iz našeg regiona saznali za Albaniju kao idealnu destinaciju za letovanje, sve je veći broj građana koji u ovoj zemlji kupuju nekretnine.

Najtraženiji gradovi za kupovinu stana su Drač na severu Albanije, Valona i Saranda. Zanimljivo je da se cene u sva tri letovališta prilično razlikuju, pa su cene u Draču niže i kreću se već od 700 evra po kvadratu, dok su cene u Sarandi od 1.000 do 1.500 evra ako se radi o centru grada.

Kada je Valona u pitanju, cene u centru grada se kreću od 900 do 1.100 evra po kvadratnom metru. U atraktivnom letovalištu Dermi, nedaleko od Valone, cene su od 1.100 do 2.500 evra po kvadratnom metru, piše Euronews Srbija.

Fiona Jelići sa portala Albanija.rs u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je i u Albaniji primećen trend rasta cena nekretnina, pa je tako do pre godinu dana u Draču mogao da se nađe stan za 400 evra po kvadratnom metru, dok je danas 800 evra u centru grada, a u oblasti letovališta može da se nađe i za 700.

Trst ponovo dominira među Srbima – kvadrat već od 850 evra

Nekadašnji omiljeni grad za šoping Jugoslovena bio je upravo Trst. Danas on ponovo privlači ljude sa ovih prostora, ali ne zbog jeftine odeće i obuće, nego nekretnina. Činjenica koja najbolje svedoči porastu broja srpskih državljana u Trstu, jeste da će AirSerbia uvesti i letove iz Beograda ka ovom italijanskom gradu od 3. juna.

Naime, prema podacima Poreske uprave u Italiji, a koje je preneo BBC na srpskom, oko četiri hiljade državljana Srbije trenutno živi u Trstu, a u široj okolini prijavljeno je njih 18.000.

Primera radi, na najpopularnijem sajtu za nekretnine u Italiji Immobiliare.it, oglašen je stan od 59 kvadrata u oblasti Baiamonti-Valmaura u Trstu koji se prodaje za 54.000 hiljade evra.

Još je povoljnija starogradnja u Trstu koja, čak i u strogom centru, može da vas košta već od 850 evra po kvadratu. Tako nije iznenađenje što je procenjena vrednost stana od 71 metra kvadratnog već 62.250 evra.

Autor Euronews Srbija

Možda Vam se svidi i