Ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorada Grčića.

Prijava je podneta zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od više od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

U dokumentu do kog je došao portal Nova.rs, navedeno je da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, Vladu Srbije i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu, objavio je portal.

Pozivajući se na izbore u pravosuđu, navedeno je da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

“On (Grčić) je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500.000.000 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima”, navodi se u prijavi.

Iz ministarstva stižu optužbe da je Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, naveo je portal Nova.rs.

“On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja”, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan.

On je, kako se navodi, naglasio i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

“To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem”, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da nije organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima.

Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra prošle godine.

“Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije, a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije”, navodi se u dokumentu.

Beta

Možda Vam se svidi i