100 godina fudbalskog kluba “Radnički”

Od strane Ozon
1 komentar

Na današnji dan pre tačno 100 godina osnovan je Fudbalski klub “Radnički” iz Sremske Mitrovice.

Tokom jednog veka postojanja i uspešnog rada klub je imao brojne uspone, ali i padove, razvijao se i rastao zajedno sa svojim gradom i sada može da se pohvali istorijskim uspehom – statusom prvoligaša drugu sezonu za redom i plasmanom među osam najboljih timova u ligi.


Klub je osnovan 15. aprila 1922. godine u starom mitrovačkom industrijsko – radničkom naselju poznatom kao Hesna, odnosno “29. novembar”.

Osnivači kluba bili su Ivan Konrad, Josef Kleininger, Johan Mike, Ivica Mikulči i Čeda Obradović i u perodu osnivanja i rada u Kraljevini Jugoslaviji pa sve do 1944. godine “Radnički” je bio klub u kojoj je većinu činila nemačka omladina, ali i omladina svih nacionalnosti zaposlena u Fabrici za preradu drveta “Mitrošper”.

Tokom narednih decenija nekoliko puta je zabranjivan rad “Radničkom”, međutim on je opstajao, odolevao raznim (ne)prilikama i postizao zapažene rezultate u rangovima u kojima je nastupao, a najčešće u Sremskoj ligi koju je tri puta osvajao (1956/57, 1965/66, i 1988/89. godine).


Preokret u radu kluba, kao i njegov veliki uspon desio se 2011. godine kada je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica na čelu sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem uzela klub pod svoje okrilje. Kruna te saradnje je ulazak u Srpsku ligu gde je “Radnički” proveo nekoliko godina i stabilnom igrom tabao sebi put i za stepenik više, a za to vreme uređen je i modernizovan stadion.

Prethodne sezone klub je zakoračio u Prvu ligu Srbije i tako zlatnim slovima ispisao još jednu, a mi verujem od mnogih, stranicu u svojoj dugoj istoriji.


Veliki jubilej “Radnički” će proslaviti sa svojim igračima, stučnim štabom, i ostalim zaposlenima, prijateljima, simpatizerima, navijačima nizom aktivnosti, utakmicama i svečanostima, a već u sredu, 20, aprila od 16 časova Vas pozivamo da zajedno bodrimo naše crveno – bele protiv ekipe OFK “Žarkovo” u okviru 2. kola plejof-a.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dusan 15.04.2022. - 5:35 pm

Srecno Rodjeni, bar jos ovoliko godina da nas uveseljavate dobrim igrama. Verni navijaci is Hesne.

Komentari su zatvoreni.