Jedan od najvećih humanitarnih slučajeva u sklopu organizacije „28. Jun“ uspešno je okončan tačno pre praznika. Mali Pavle Dimitrijević i njegova porodica uselili su se u svoj novi dom!

Na jesen, upoznali smo se sa malim Pavlom, njegovim sestrama i bratom, iz sela Zdravinje kod Kruševca. Pavle (3) boluje od teškog oblika Apertovog sindroma i trebao je hitnu operaciju rekonstrukcije usne i nepca, kao i proteze za prste koji mu nedostaju. Uslovi u kojima su prethodno živeli bili su blago rečeno nehumani. Stari zidovi kuće, napravljeni od blata, koji su bili pred urušavanje, hladna, trošna i sa zemljanim podom. Nisu imali vodu, kupatilo i apsolutno nikakve uslove za održavanje osnovne higijene.

Srbi iz celog sveta udružili su se, kao nikada do sada i ovu ružnu sliku poslali u prošlost! Ovog vikenda, uz dobrodošlicu njihovih školskih drugara, komšija i naših volontera uselili su porodicu Dimitrijević u njihov novi dom iz snova. Njihov novi dom, prostrana kuća na sprat, odabrana je lično od strane porodice, poštujući njihovu želju da ostanu u mestu gde su živeli do sada. Nakon kupoprodaje placa sa kućom i pomoćnim objektima i započinjanja procesa legalizacije na ime porodice, a koji je kompletan proces i troškove, organizacija preuzela na sebe, započeto je potpuno renoviranje kuće. Timovi su radili dan i noć, kako bi se to dogodilo u rekordnom roku.

Osim kompletnog renoviranja, zidova, podova, ugradnje nove stolarije, do opremanja kuhinje na spratu i kuhinje u prizemlju, do renoviranja kupatila, kompletnog opremanja spavaćih soba i dnevnog boravka i ostalih prostorija, dokupili smo i preostale uređaje i belu tehniku koja je nedostajala. Dečije sobe potpuno su uređene, od udobnih kreveta i omiljenih igračaka, prostora za igru, do prostora za učenje i lap top računara. Frižider i ostava napunjeni su dovoljnom količinom hrane i namirnica do kraja zime. S obzirom na to, da je porodica odbila da se smesti u privremeni dom, dok traju radovi, prioritet je bio da porodica što pre dobije pravi krov nad glavom, kako bi zimu dočekali u toplim uslovima i mali deo finih radova, dopremanja manjeg nameštaja i dodatnog ogreva je još uvek u toku.

Neverovana podrška koju su dobili, bez presedana najveća je u istoriji te organizacije. Donacije su odmah usmerili, prebacivši neophodna sredstva lokalnim organizacijama, koje se brinu za Pavla samo nedelju dana nakon što smo pokrenuli akciju. „28. Jun“ tada je u potpunosti preuzeo i finansiranje puta i neophodnosti, dok je Pavle bio na prvoj operaciji u Beogradu. Obaveštavali su javnost o svakom koraku putem  društvenih medija. Osim toga, donirali su i dečijoj bolnici u kojoj se leči Pavle, a takođe će donacije usmeriti i ka školi za posebne potrebe koju pohađaju njegov stariji brat i sestra.

Za kraj, uspostavili su fond koji će pokrivati sve buduće troškove povezane s Pavlovim lečenjem, uključujući lečenje govorne patologije i logopedske tretmane, putne troškove kao i dodatnu novčanu podršku njegovim roditeljima pri podizanju njihovo četvoro dece. Kada sve potrebe porodice Dimitrijević-Ristić budu u potpunosti pokrivene i svi poslovi dovršeni, preostala eventualna sredstva biće preusmerena ka drugim ugroženim porodicama, koji su njihovi štićenici.

Snežana Dimitrijević

Možda Vam se svidi i