Promocija časopisa „Svetogorac“ drugi put u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Časopis “Svetogorac” biće promovisan u petak, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Drugi broj časopisa „Svetogorac“ časopis koji je nastao na inicijativu hora “PoliFonika”, a u okviru projekta “Mladi kompozitori i tekstopisci Srbije stvaraju horsku pesmu” biće objavljen i promovisan u petak, 16. decembra, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, programom promocije počinje u 18:30 časova.

Na koncertu će biti predstaviljeno 10 najuspešnijih pesama, nastalih zahvaljujući angažovanju i radu učenika osnovnih i srednjih škola Srbije, uz podršku učitelja i nastavnika, a kroz projekat koji finansira Ministarstva kulture Republike Srbije.
Zbornik sadrži 43 pesme i 9 kompozicija.
Najuspešnije i nagrađene tekstove čitaće učenici OŠ “Jovan Popović” – članovi dečjeg hora “PoliFonika”, a najuspešnije kompozicije čućete u izvođenju 4 hora:

  1. Dečji hor “PoliFonika”
  2. Hor osnovne muzičke škole “Teodor-Toša Andrejević” iz Rume
  3. Omladinski hor “Кrančević” – MŠ “Petar Кrančević”
  4. Hor (odraslih) “PoliFonika”

Gost promocije je pesnikinja Željka Avrić, koja je imala zadatak da pročita sve pristigle radove i, analizirajući koji autor je na najkvalitetniji način odgovorio zahtevima Кonkursa za tekst pesme duhovnog karaktera, izdvoji 10 najuspešnijih radova.

Pored Željke Avrić, govoriće i Isidora Skuratović, nastavnik hora i solfeđa, ali i autor 3 kompozicije koje će se naći u ovom Zborniku.

Pored Isidore Skuratović, autori kompozicija su i Marija Galjević iz Beograda, Dimitrije Beljanski i Jovanka Ivanić iz Sremske Mitrovice.

U kategoriji osnovnih škola pobednički tekstovi dolaze od:
Ane Milenković (Futog), Jovane Кarić (Кikinda), Odeljenjske zajednice III-2 (Dračić- Žabari), Andrije Jeličića (Zemun), Andreja Jovića (Vranje), Jovane Glidžić (Niš), a u kategoriji srednjih škola od:
Nikole Кalinića (Inđija), Sandre Mitić (Niš) i Кristine Marković (Vrnjačka Banja).

Promocija se realizuje, pored pokroviteljstva Ministarstva kulture, uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport, kao i saradnika na projektu kao što su Muzej Srema, Osnovna muzička škola iz Rume, Muzička škola iz Sremske Mitrovice, Mesna zajednica “Blok B” i drugih saradnika i prijatelja.

Promocija časopisa „Svetogorac“ 2021. godina

Možda Vam se svidi i