Advokati i taksisti primer uličnim prodavcima. Novi fiskalni sistem: Prodaješ robu koju si prethodno negde kupio, fiskalni uređaj mora

Od strane Ozon
0 komentar

Pijačni prodavci su ovih dana izazvali pažnju javnosti protestima zbog najavljene fiskalizacije.

Nejasno je kome će država izaći u susret kada je reč o načinu naplate poreza. Pijačni prodavci tvrde da neće odustati od zahteva da budu izuzeti od fiskalizacije.

Svi koji obavljaju promet na malo, odnosno pružaju usluge ili prodaju robu drugim fizičkim licima, za dve nedelje promet će morati da evidentiraju preko fiskalne kase i da izdaju račun. 

To se odnosi na prodavnice, ugostiteljske objekte, markete, ali i uličnu, odnosno prodaju na pijacama. Od ove obaveze izuzeti su jedino registrovani poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na tezgama, prenosi RTS.

„Svi oni koji proizvode poljoprivredne proizvode i prodaju ih na pijaci, bez obzira kako su organizovani – da li kao poljoprivredni proizvođači individualni ili registrovana poljoprivredna gazdinstva, oni ne moraju. Svi oni koji prodaju robu koju su prethodno negde kupili, oni moraju da imaju fiskalne uređaje„, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić. 

Ovih dana ulični prodavci organizovali su blokade saobraćajnica u Beogradu i drugim gradovima tvrdeći da će ova poreska mera ugroziti egzistenciju nekoliko desetina hiljada ljudi. Osim toga, kažu da postoji i veliki broj tehničkih problema za njihovo uključivanje u novi fiskalni sistem.

Jedan od argumenata je i da će na taj način, pijace kakve danas znamo i imamo, prestati da postoje. Predstavnici države fiskalizaciju obrazlažu potrebom da se spreči crno tržište i nelojalna konkurencija, ali i potrebom da se obezbede dodatna sredstva koja će se koristiti za javne potrebe.

Do sada je sistemom fiskalizacije obuhvaćeno 140.000 obveznika na 200.000 maloprodajnih lokacija. Ulični prodavci se nadaju da bi posle sastanka sa predsednikom Srbije stvari mogle da se promene.

 Taksisti i advokati izbegli fiskalizaciju 

Taksisti i advokati su, posle štrajkova i blokada, izbegli fiskalizaciju. Obe ove grupacije smatraju da, zbog specifičnosti ovih delatnosti, poreska rešenja ne treba menjati. 

Advokati ne žele fiskalizaciju, odnosno fiskalne kase iz jednog jedinog razloga, a to je zaštita prava i sloboda klijenata. Advokati su dužni da svoj posao obavljaju samostalno i nezavisno. Svaki uvid u spise predmeta naših klijenata bi vodio i narušavanju nezavisnosti ali i otkrivanju tajne koju mi moramo da čuvamo u svim poslovima koje obavljamo sa našim klijentima“, ističe Miloš Vučeljić iz Advokatske komore. „To stvara veoma veliki problem u saobraćaju, jer dok mi ukucamo cenu u aparat gubite vreme. Dok stranka izvadi novac vi zaustavljate saobraćaj. Zamislite da na svakih 50-100 metara po jedno taksi vozilo koje će stati da otkuca tako nešto, nije to da li smo mi ili nismo protiv fiskalizacije. Sa gradom smo razgovarali da se urade novi taksimetri sa štampačem i to će da se uradi u narednih godinu dana“, kaže predsednik Udruženja taksi prevoznika u Beogradu Aleksandar Belić. 

Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca rekao je da je sastanak sa predsednikom Srbija Aleksandrom Vučićem, na kom su izneli svoje protivljenje fiskalizaciji pijaca, održan u “državničkom stilu”. Ističe da su pijačni prodavci saslušani i da su uspeli da artikulišu 80 odsto zahteva i glavnih razloga zašto je fiskalizacija u ovom momentu neprihvatljiva.

„Nije nam ništa obećavano, osim da će sve informacije dobijene u toku sastanka biti obrađene sa saradnicima, i da se u nekih osam dana, mislim da pada i Uskrs, tako da polse toga, organizuje drugi sastanak gde možemo da idemo u realizaciju adekvatnih rešenja“, objašnjava Praštalo.

Pijačni prodavci, kako kaže, nisu ni očekivali da će to biti sastanak gde će sve biti „rešeno u nekom kafanskom maniru“.

“Mi smo sa realnim očekivanjima i ušli (…) U obe varijante rok je jako kratak, 1. maj bi trebalo da bude rok kada bi mi svi trebalo da imamo fiskanle kase, što je nemoguće, tako da nama se žuri, ali na kraju krajeva nemamo ni potrebu da žurimo zato što mi nemamo kud”, ističe Praštalo.

Očekuje i da bi na sledećem sastanku, mogli sa predsednikom Vučićem da pričaju o detaljima gde oni mogu da popuste, a da zauzvrat ne bude fiskalizacije pijace.

“Ako ne, onda je naravno sledeće pitanje šta onda? Mi idemo u oba modela na ulicu. Ako prihvatimo poraz mi smo na ulici kao socijalni slučajevi, ako ne prihvatimo, mi smo na ulici kao građani koji protestuju”, poručuje Praštalo.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik