Kontrola kovid propusnica od subote, kazne od ponedeljka

Od strane Ozon
0 komentar

Kontrola kovid propusnica počinje od subote, a od ponedeljka, 25. oktobra počeće i kažnjavanje fizičkih i pravnih lica koja ne budu poštovala tu meru, saopštila je danas Vlada Srbije.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata„, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, bilo je reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba, kao i o datumu početka primene ove mere. 
Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana„, piše u saopštenju. 
Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja Digitalnog zelenog sertifikata i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

 „Podsećamo još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine„, navodi se u saopštenju. 

Možda Vam se svidi i