Uskoro ukidanje vanrednog stanja uz zadržavanje mera opreza

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je toku ublažavanje restriktivnih mera u borbi protiv COVID-19, ali i upozorila na to da će, ukoliko brojevi novozaraženih ne budu beležili dalji pad, mere biti ponovo uvedene.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da imamo ohrabrujući trend pada novozaraženih koronavirusom, i naglasila da uporedo sa relaksiranjem mera treba da postoji visok stepen lične odgovornosti građana kako se virus ne bi širio.

Ona je prenela da je optimista kada je reč o sprečavanju širenja koronavirusa, i izrazila nadu da će vanredno stanje biti uskoro ukinuto, kao što je i najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, kada se ukine vanredno stanje i dalje će na snazi biti mere opreza, poput nošenja maski, zaštitne opreme, pojačane higijene i dezinfekcije.

Zabrana kretanja biće ukinuta kada se ukine vanredno stanje, navela je premijerka i dodala da postoji plan za otvaranje aerodroma, kao i za međunarodni, gradski i međugradski prevoz.

Brnabić je ponovila da će u narednom periodu biti nastavljeno testiranje na novi koronavirus, uz napomenu da će broj testiranih danas preći 100.000.

Ona je istovremeno saopštila da je od 189 preminulih u Srbiji od koronavirusa, više od četvrtine iz Gerontološkog centra Niš, koji je nesrećan primer onoga što bi se desilo da nismo imali restriktivne mere.

Brnabić je naglasila da je za to najveća odgovornost na direktoru ove ustanove, ali i da nije isključivo njegova krivica jer postoje indicije da su lekari iz Кliničkog centra Niš posećivali članove porodica koji su korisnici Centra, dok su zaposleni dozvoljavali štićenicima izlazak napolje i kontakt sa decom koja su došla iz dijaspore.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako je ukazala, preduzelo je sve mere zaštite, dalo jasno instrukcije i obavezujuća uputstva, kao što je to učinio i Кrizni štab.

U slučaju Gerontološkog centra u Nišu brzo smo reagovali, direktor je u pritvoru i čeka na suđenje. Niko neće biti zaštićen ako je prekršio jasne instrukcije i oni koji su se igrali sa životima naših najstarijih moraće da plate visoku cenu, poručila je premijerka.

Ona je podsetila i na slučaj zaraze koronavirusom u privatnom domu za stare u Negotinu, napomenuvši da je i u tom slučaju sprovedena istraga i da je u četvrtak protiv vlasnice tog doma podneta krivična prijava.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje o “švedskom modelu“ u doba pandemije, koji ne podrazumeva restriktivne mere, istakla da u Srbiji takav model nikada nije bio razmatran, da je na prvom mestu bila zaštita ljudskih života, a ne privreda, kao u nekim državama.

U borbi sa koronavirusom uvek je na prvom mestu bila zaštita ljudskog života i država u ostvarenju tog cilja nije štedela nijedan resurs, ponovila je predsednica Vlade.

Ona je precizirala i da je u Srbiji 6.047 ljudi izgubilo posao, dok se u Evropi izgubljena radna mesta mere u stotinama hiljada, a u SAD u milionima.

U toku krize, IT i prerađivačka industrija imali su rast zaposlenosti, ukazala je premijerka i naglasila da je Srbija krizu dočekala spremna i da Međunarodni monetarni fond (MMF) našoj zemlji predviđa najmanji pad.

Prema njenim rečima, Srbija je u martu imala rast od 2,3 odsto i naša zemlja je i tada rasla u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, Srbija je uspela da obezbedi pravovremeni i ozbiljni paket mera finansijske podrške privredi i među zemljama je koje su za to opredelile najviše sredstava, a to su SAD, Кina, Australija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, zaključila je Brnabić.

srbija.gov.rs

You may also like