Unija sindikata prosvetnih radnika traži odlaganje početka školske godine

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se, na poseldenjoj održanoj sednici, da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Unije, razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika i zato što sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.

U saopštenju piše da Unija zahteva da prosvetari rade od kuće i da za to traže pomoć i podršku stručnog dela Кriznog štaba.

„Škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe. Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika. Nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave. Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj, jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent“, piše u saopštenju.

You May Also Like