Sve promene u Srbiji koje su danas stupile na snagu

Od danas, 1. juna, biće dozvoljeno okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, u okviru dodatnog popuštanja mera donetih u cilju suzbijanja Kovida 19 u Srbiji.

Sportski događaji i okupljanja do 1.000 ljudi

Krizni štab je, na sednici u sredu, odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, pa će i na sportskim događajima na otvorenom biti dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je tada za Tanjug da je jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mere u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom.

Ona je navela da, kada je reč o sportskim događajima i publici, nije brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski događaji.

Preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, navela je da još postoji maksimum dozvoljenih 100 ljudi, ali i dodala da je većina zemalja sada povečala taj broj.

Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ekskurzije i nastava

Takođe, škole od danas, 1. juna, do 31. avgusta, mogu da realizuju đačke ekskurzije i nastavu u prirodi.

Ekskurzije učenika završnih razreda srednje škole ne mogu biti organizovane u inostranstvu, već ekskurzija mora biti na teritoriji Srbije. Tokom ekskurzije je neophodno poštovanje mera bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije – navodi se u dopisu Ministarstva prosvete direktorima osnovnih i srednjih škola.

Takođe, škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola – i to za svršene osnovce u školi ili u ustanovama kulture i sporta, a za „velike“ maturante moguće je organizovati i u restoranima ili hotelima, ukoliko postoji saglasnost roditelja za to.

„ELISA testiranje“

Još jedna u nizu promena je i da će građani Srbije moći da se testiranju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na korona virus, a cena tog testa biće 1.200 dinara. Ova vrsta testiranja koje počinje od sutra, poznata i kao „ELISA testiranje“, moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Ovakvu odluku doneo je Krizni štab Srbije na sednici u sredu.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević pojasnila je tada za Tanjug da je doneta odluka da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje.

Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu – kazala je Kisić Tepavčević.

O testiranju u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica možete pročitati OVDE.

Bosna i Hercegovina, Bugarska, otvaraju granične prelaze za građane Srbije

Bosna i Hercegovina donela je odluku da otvori granične prelaze za državljane Srbije. Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

To će učiniti i Bugarska za građane Srbije i Severne Makedonije.

(Telegraf.rs)

You May Also Like