Prodavnice u Srbiji mogu da odbiju plaćanje malih iznosa platnim karticama

Od strane Ozon
0 komentar

Trgovine u Srbiji imaju pravo da odbiju plaćanje platnim karticama male iznose. Naime, minimalni iznosi računa koje kupac može platiti karticom ne regulišu se propisima, pa odluka o minimalnom iznosu koji se plaća karticom kod pojedinih trgovaca zavisi od poslovne odluke tih trgovaca. Odluka zavisi od troškova koji prate tu transakciju.

U Narodnoj banci Srbije kažu za Politiku da propisima kojima se uređuju platne usluge u Srbiji nije propisan minimalni iznos za plaćanje platnim karticama.

U centralnoj banci napominju da su, u slučaju troškova platnih kartica, posebno osetljivi manji trgovci i upravo se pitanje minimalnog iznosa za plaćanje platnom karticom javlja zbog visokih troškova kod kartičnih transakcija male prosečne vrednosti.

Iako su međubankarske provizije snižene sa prosečnih 1% na 0,2% za transakcije debitnim karticama i na 0,3 % za transakcije kreditnim karticama, zakon ne uređuje visinu troškova kartičnih sistema, s obzirom na to da se oni ne mogu ograničiti propisom, a izuzetno su različiti za kartice različitih brendova. Budući da i troškovi kartičnih sistema utiču na visinu trgovačkih provizija, u skladu sa zakonom trgovci imaju pravo da traže od banaka ugovaranje različitih trgovačkih provizija za kartice različitih brendova.

Još jedna od mera NBS u pravcu snižavanja trgovačkih provizija na našem tržištu je i ta da su za nacionalni kartični brend „dinakard“ definisani najniži troškovi kartičnog sistema da bi banke mogle da ugovaraju sa trgovcima niže trgovačke provizije za prihvatanje nacionalne kartice, kako bi prihvatanje ovih kartica bilo što povoljnije za naše trgovce.

U narednom periodu se može očekivati dodatno snižavanje trgovačkih provizija i drugi pozitivni efekti koji će se odraziti na popularizaciju kartičnih plaćanja u našoj zemlji.

– Kao dodatnu meru koja će uticati na snižavanje troškova prihvatanja bezgotovinskih plaćanja možemo pomenuti i uvođenje instant plaćanja na prodajnim mestima – kažu u NBS.

Politika/ekapija.com

Možda Vam se svidi i