Plaćanje telefonom putem skeniranja NBS IPS QR koda

Od strane Ozon
0 komentar

Narodna banka Srbije je omogućila instant plaćanje računa putem skeniranja QR koda mobilnim telefonom. Od sada imamo mogućnost da na svim prodajnim mestima, koje je trgovac obeležio oznakom IPS (Instant Plaćanje Srbija), robi ili uslugu platimo putem mobilne apliakcije naše banke, odabirom opcije IPS pokaži ili IPS skeniraj i skeniranjem predviđenog QR kod.

Narodna banka Srbije objavila je detaljno objašnjenje, kako da platite preko NBS IPS QR koda odabirom opcije “IPS pokaži” ili “IPS skeniraj”.

U trenutku aktiviranja ove usluge od strane Narodne banke Srbije, svega nekoliko banak je izvršilo unapređenje svoje mobilne aplikacije za ovaj vid plaćanja. Očekuje se da u dogledno vreme i ostale banke izvrđe unapređenje svojih mobilnih aplikacija kako bi svojim klijentima pružili bolju uslugu i omogućili što lakši način plaćanja.

Uputstvo za plaćanje telefonom putem skeniranja NBS IPS QR koda

Korisnik će u mobilnoj aplikaciji svoje banke moći da izabere dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu

  • IPS pokaži – kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira npr. čitačem povezanim s kasom
  • IPS skeniraj – kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju.

Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) biće jasno označena logotipom IPS u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama IPS pokažiili IPS skeniraj kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo.

Na ovaj način korisnici će moći da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno, plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme, svakog dana u godini (24/7).

Upotrebom funkcije IPS skeniraj potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno na svom mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje. Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor.

Plaćanje telefonom putem skeniranja QR koda korisnicima omogućava uštedu vremena, brže izvršavanje plaćanja i sve to upotrebom samo mobilnog telefona, koji je uvek uz svog korisnika, bez potrebe da nosite sa sobom novčanik sa platnom karticom ili gotovinom. Trgovci su motivisani znatno nižom tarifom troškova instant plaćanja u odnosu na troškove platnih kartica. Takođe ovo je i podstrek malim trgovcima koji do sada nisu nudili mogućnost plaćanja putem platnih kartica da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja.

Možda Vam se svidi i