PAŽNJA: Kazna od 5.000 dinara ako DANAS ne izmirite ovu obavezu!

Od strane Ozon
0 komentar

Rok za uplatu treće rate poreza na imovinu za ovu godinu za poreske obveznike – građane, preduzetnike i firme, ističe danas. Ako zakasnite, platićete kamatu, i ako niste dobili rešenje. Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu.

Porez na imovinu se plaća u četiri rate do 15. u mesecu – februaru, maju, avgustu i novembru. Iako su termini poznati, uvek se naprave velike gužve poslednjih dana roka za plaćanje.

I građani koji nisu dobili rešenje za porez na imovinu za 2020. godinu, dužni su da uplate treći kvartal danas. Oni su uplatili, ili će to učiniti, danas a sa iznosom koji je bio za poslednji kvartala po rešenju za 2019. godinu.

Godišnja kamatna stopa za one „zaboravne“ trenutno iznosi 11,25%.

Ako se porez ne plati, kazna je 5.000 dinara.

Mnogi Beograđani požalili su se ovih dana da im još nisu stigla rešenja za ovogodišnji porez. Nadležni kažu da je obračun rešenja za porez na imovinu za 2020. godinu izvršen sukcesivno, opštinu po opštinu, i da će svi građani Beograda do kraja meseca dobiti rešenja.

Ove godine poreski rokovi su bili malo ispomerani, zbog vanrednog stanja u aprilu usled epidemije. Međutim, to se sada vratilo u redovne termine.

Kada poreska rešena stignu, građani će ih uporediti sa prošlogodišnjim i eventualno platiti povećanje ako ga ima, ili čak umanjenje, ako us platili više. Do tih razlika dolazi jer se porez određuje na osnovu prosečnih cena nekretnina prodatih u prethodnoj godini, odnosno na osnovu odluke lokalnih samouprava o tim cenama.

Rok za plaćanje tih razlika je 15 dana po dobijanju rešenja.

Uredbom Vlade bilo je propisano da se tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog korona virusa, neplaćeni poreski dug ne naplaćuje, kao i da se ne poništavaju rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza. Nakon ukidanja vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove.

(MONDO/Tanjug)

You may also like