Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveden je u nezavidan položaj posle „predloga i molbe“ Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) državnom vrhu da na Uskrs, u nedelju 19. aprila, ukine zabranu kretanja od pet do deset sati.

„Šta god odluči, Vučić će biti kriv“, opisuje za „Blic“ izvor blizak predsedništvu Srbije situaciju nastalu posle poziva Sinoda SPC da se ukine zabrana kretanja kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji zbog epidemije korona virusa mogli da prisustvuju liturgijI.

Podseća se da je do saopštenja došlo neposredno pošto je Vučić izjavio da je razgovarao s patrijarhom Irinejem i da će i „crkva na odgovoran način da pristupi, a i da ćemo kroz TV prenose moći da ispunimo svoja verska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi“.

„Blic“ navodi da je taj Vučićev stav „naišao na razumevanje“ patijarha, koji je i ranije nalagao sveštenstvu da sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi sa odlukama Vlade Srbije u vezi a korona virusom, međutim, Sinod SPC je izašao u javnost s drugačijim saopštenjem.

„Na ovaj način, predsednik Vučić je doveden u nezavidnu poziciju. Ukoliko zabrani okupljanje vernicima, biće kriv. S druge strane, ukoliko odobri, biće kriv za svakog novog zaraženog ili mrtvog“, navodi sagovornik list i ističe dapredsednik još nije doneo odluku.

Kako se navodi, „Blicu“ je u vrhu SPC potvrđeno da se razgovor odvijao na pomenut način, ali da je Sinod posle višesatnih razgovora ipak izašao u javnost s drugačijim saopštenjem „pod pritiskom vernika i peticija pojedinih akademika i javnih ličnosti“ da se SPC ipak bori za održavanje liturgija uz prisustvo vernika.

Zbog cele situcaije predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Predsedništvu održati konsultacije sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

List podsećai da o pitanju proslave Uskrsa iza zatvorenih vrata već nekoliko dana raspravlja pravoslavni svet.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je saopštio da će se na Uskrs i tokom cele Stradalne nedelje liturgije održavati iza zatvorenih vrata, dok će se sama Vaskršnja liturgija uz prisustvo vernika održati 26. maja, ako to restrikcije povodom epidemije dozvole.

U Rusiji još nema jasne odluke državnih organa. 

Ruska pravoslavna crkva je stava da treba nastaviti sa redovnim bogosluženjima u crkvama, s tim što se vernici imaju držati zdravstvenih mera koje su doneli nadležni organi. 

S druge strane, RPC je takođe pozvala svoje vernike da se pripreme na to da će se Sveta liturgija na Vaskrs prenositi putem medijskih servisa, jer im neće biti dozvoljeno da dođu u hram.

Mondo

Možda Vam se svidi i