Sledeće nedelje formiranje timova protiv narkomanije

Formiranje timova za borbu protiv narkomanije počeće već sledeće nedelje, potvrđeno je „Večernjim novostima“ u Ministarstvu zdravlja.

Timovi će od septembra posećivati škole i biće sastavljeni od iskusnih psihologa, psihijatara, policajaca i tužilaca.

Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon tragične smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika, a za taj program dobio je podršku kolega u Vladi.

Timovi će obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge, rekao je Lončar.

Takođe biće zakupljeni termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja kako bi mogli da prepoznaju da li im deca koriste narkotike i o tome kakve su posledice.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Novosti da se škole u okviru svojih ovlašćenja uveliko bave prevencijom narkomanije ali da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji. On smatra da će u tome pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština koje predviđa novi prosvetni zakon.

Na časovima obaveznih predmeta ali i kroz predavanja u saradnji sa MUP-om učenici mogu da se informišu o štetnosti droga, ali Šarčević napominje da zaposleni u školama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji, a o bezbednosti dece brinu i školski policajci, objašnjava Šarčević.

On najavljuje da će od jeseni biti povećan i broj psihologa u školama koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

RTV

You May Also Like