Rok za povezivanje staža radnicima ističe krajem 2018.

Od strane Ozon
0 komentar

Povezivanje staža za radnike, čija su preduzeća još u procesu privatizacije, kao i onih koji su formalno zaposleni u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren od 2015. godine do sada, i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika moći će, odlukom Vlade Srbije, do kraja ove godine da podnesu zahtev za popunu rupa u stažu, kako bi ostvarili pravo na penziju.

Vlada Srbije produžila je rok do 31. decembra za povezivanje staža osiguranja, a u budžetu Srbije obezbeđena su sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž – po najnižoj mesečnoj osnovici. Zahtev za povezivanje staža podnose preduzeća, a ne radnici koji imaju rupe u stažu.

Upravo zbog činjenice da taj zahtev treba da podnesu preduzeća koja su u privatizaciji ili stečaju, a ne radnici kojima godinama nisu uplaćivani penzijski doprinosi, pa samim tim i nisu mogli da odu u penziju, broj zahteva je mnogo manji od planiranog i od novca koji je država prethodne tri godine izdvajala za ovu namenu. Naime, svim radncima kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinos za PIO država plaća isti iznos – najnižu osnovicu, bez obzira na to koliku im je bila zarada. Na isti način im se povezuje staž i jednak je prilikom obračuna penzije za sve radnike, pa se po visini uplate svi izjednačavaju.

U Zaključku Vlade Srbije navedeno je da će se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovicu za obračun koja iznosi najnižu mesečnu, biti priznat bivšim zaposlenima u ovim preduzećima koji su stekli uslov za ostvarivanje prava na penziju, a koji nisu podneli tužbeni zahtev za potraživanja iz radnog odnosa i kojima nije po tužbenim zahtevima doneta pravosnažna presuda i rešenje o izvršenju nadležnog suda.

Penzijski staž se i ovoga puta povezuje i radnicima koji su zaposleni u preduzećima nad kojima je u protekle tri godine otvoren stečaj. Preduzećima, koja su radnike ostavile s rupama u stažu, ono što država sada uplaćuje dug neće biti oprošten, jer se oni ne oslobađaju obaveze uplate dospelog doprinosa, već će ga država naknadno naplatiti. Takođe, radnici kojima, pored neuplaćenog staža nisu isplaćene plate, ne treba da strahuju. Njima se zaključkom Vlade Srbije samo plaćaju nedostajući doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno popunjavaju rupe u stažu, kako bi mogli da odu u penziju, a svoj zahtev za zaostalim platama i dalje po drugom osnovu mogu da traže, pa i podnose sudske tužbe. Drugim rečima, jedno drugo ne isključuje, jer se radnik ne odriče prava na zaostale plate, već sudski ne traži uplatu penzijskih doprinosa, jer mu ih plaća država.

Ovaj akt Vlade Srbije dostavljen je i Fondu solidarnosti, koji odlučuje o isplati zaostalih plata radnicima preduzeća koja su propala. To, pak, znači da će radnicima propalih firmi biti isplaćen deo zaostalih plata u minimalnom iznosu, ali će doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje biti plaćeni po drugom osnovu i od drugog državnog organa.

Posao traje već godinama

Inače, država je od 1. januara 1991. do 31. decembra 2003. godine povezala staž za 66.163 preduzeća, odnosno 274.000 radnika. Za to je iz državne kase izdvojeno 20,65 milijardi dinara, a povezano je oko pola miliona godina staža. Povezivanje staža nastavljeno je i posle 2003. godine, a od tada do 2013. godine za povezivanje staža radnicima država je dala dodatnih 60 milijardi dinara, čime je popunjen staž za čak 421.604 radnika.

Izvor: ekapija.com

Možda Vam se svidi i