Od 1. jula veći roditeljski dodatak

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da će od sutra krenuti isplata roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete koje bude rođeno posle 1. jula.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji stupaju na snagu 1. jula, Đorđević je kazao da će isplata krenuti od 1. jula, jer je tako predviđeno zakonom.

„Za prvo dete važi od 1. jula 2018. godine isplata. Za drugo i treće dete koje bude rođeno posle 1. jula isto kreće odmah isplata“, rekao je Đorđević.

On je dodao da za drugo, treće i četvrto dete važi isplata od 25. decembra 2017. godine i da će biti napravljen nov način isplate, čime će roditeljima biti nadoknađeno sve što do sada nije isplaćeno.

Ministar je kazao da su uslovi za ostvarivanje ovih prava obavezna vakcinacija, pohaćanje predškolskog i osnovne škole.

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da roditelji za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

autor: SA
izvor: Beta

Pročitajte još