Od sutra skuplji javni linijski prevoz u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Od sutra cene karata u javnom linijskom prevozu na teritoriji grada Sremska Mitrovica biće nešto skuplje. Na ovu odluku lokalne samouprave najviše je, prema rečima načelnika Gradske uprave saobraćaj Miroslava Jovanovića, uticala cena goriva.

„Otkako smo uveli novi sistem javnog prevoza, a uskoro će biti dve godine od tada, ni jednom nisu korigovane cene u javnom prevozu. Cena karata u tom novom sistemu su bili na istom nivou kao ranije ili jeftinije, tako da slobodno mogu da kažem da cene godinama nisu menjane u našem javnom linijskom prevozu. Međutim, ono što se stalno menja jesu troškovi koje imamo, jer u cenu karata ulazi cena goriva, kurs evra, povećanje cena na malo i bruto lični dohodak“, objašnjava Jovanović i dodaje da je najveći problem cena energenata koja u poslednjih nekoliko meseci stalno poskupljuje.

Što se tiče pojedinačnih karata do sada je za jednu vožnju u jednoj zoni cena karte iznosila 50 dinara, a od sutra će iznositi 60 dinara. Karta za dve zone je bila 110 dinara, a od sutra 130, a za sve tri zone je poskupela sa 180 na 210 dinara

Cena mesečne karte za učenike srednjih škola za jednu zonu iznosila je 1600 dinara i ta cena se neće manjati. Za dve zone bila je 2600 dinara, a od sutra će biti 3.000, dok će za tri zone cena mesečne karte za srednoškolce iznositi umesto dosadašnjih 3.000 dinara, 3.600 dinara.

„Nakon što smo u nekoj našoj analizi ustanovili da se ne vozi zadovoljavajući broj zaposlenih i penzionera odlučili smo da cene karata za te kategorije ne menjamo“, dodao je Jovanović.

Besplatni prevoz i dalje imaju pojedine kategorije stanovništva kao što su slepa i slabodvida lica, invalidi rata, učenici iz socijalno ugroženih porodica.

Od sutra na snagu stupa i redukovan red vožnje.

Pročitajte još