NSZ i GIZ raspisali konkurs za posao u Nemačkoj

Od strane Ozon
0 komentar

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i projekat Nemačke organizacije za saradnju GIZ – Triple Win, raspisali su konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera, a poziv se odnosi na one koji žele da pronađu posao u Nemačkoj.

Ovaj poziv u skladu je sa međudržavnim sporazumom izmedu Srbije i Nemačke i na osnovu njega Triple Win projekat posreduje kod zaključivanja radnog odnosa u Nemačkoj, pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Svi zainteresovani kandidati dobiće i pomoć u jezičkoj, kao i stručnoj pripremi, a podrška se pruža i u odlasku u Nemačku, kao i tokom integracije u društvo. Zainteresovani kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji, jer sve troškove snose nemački poslodavci.

– Projekat je u Srbiji otvoren pre šest godina i od tada do danas posredovali smo u zapošljavanju 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera. Na godišnjem nivou to je 110 osoba – kažu u Triple Winu.

Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

– Mi garantujemo siguran put u Nemačku, s obzirom na to da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju obavezuju se na ispunjenje svih obaveza. To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade. Dakle, medicinsko osoblje koje odlazi preko našeg projekta nikako ne može da bude jeftina radna snaga – objašnjavaju u Triple Winu.

Svi zainteresovani kandidati prijavljuju se preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Poznavanje jezika nije presudno u odabiru jer ovaj projekat obezbeđuje i jezičku pripremu, a pomaže i kod nostrifikacije diplome.

ekapija.com/Nova ekonomija

Možda Vam se svidi i