Nacionalni park „Fruška gora“ dobio sredstva za izgradnju novih šumskih puteva

Od strane Ozon
0 komentar

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je u utorak, 24. jula ugovore korisnicima koji su dobili sredstva za izgradnju novih šumskih puteva. Ukupna vrednost investicije je 140 miliona dinara, od čega je 100 miliona obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine, dok su 40 miliona obezbedili korisnici iz sopstvenih sredstava.

Ugovore su sa Pokrajinskom vladom potpisali JP „Vojvodinašume“, Nacionalni park „Fruška gora“ i Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsednik Milićević je istakao da je reč o značajnom ulaganju, jer će se izgradnjom novih puteva omogućiti efikasnija zaštita i upravljanje šumama, čime će biti omogućen jednostavniji ulazak mehanizacije u šume, jeftinija i jednostavnija eksploatacija i efikasnija zaštita od požara.

„Ovo je jedan segment ukupne politike Pokrajinske vlade prema pre svega Fruškoj gori, ali i uopšte prema negovanju i očuvanju šumskog blaga u Vojvodini“, rekao je potpredsednik Milićević. On je dodao da će aktivnosti na revitalizaciji postojeće infrastrukture na Fruškoj gori i izgradnji nove, obezbediti da postane pristupačnija svim korisnicima, ali i premet većih privrednih aktivnosti nego što je danas, naročito u oblasti turizma.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da u prethodnom periodu nije dovoljno ulagano u izgradnju šumskih puteva. On je dodao da su tek 2016. godine opredeljena značajna sredstva u iznosu od 90 miliona dinara za ovu namenu, dok je prošle godine taj iznos povećan na 103 miliona dinara.

„Pre svega želimo da izađemo u susret korisnicima šuma i da u odnosu na njihove potrebe prilagodimo naše aktivnosti, zbog čega smo danas i zaključili ugovore za izgradnju šumskih puteva“, naveo je Radojević i dodao da će se pored izgradnje novih šumskih puteva raditi i rekonstrukcija postojećih, a ukoliko bude potrebe i izgradnja mostova na šumskim putevima.

Možda Vam se svidi i