Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis direktorima osnovnih i srednjih škola o mogućnostima realizacije vannastavnih aktivnosti za vreme raspusta i praznika, a u svetlu nedavnog spornog putovanja đaka Devete beogradske gimnazije u Španiju.

Kako se navodi u obaveštenju, inicirajući putovanja, a imajući u vidu lični interes, nastavnici na taj način zloputrobljavaju svoj položaj, što se smatra težom povredom radne obaveze. S druge strane, u Uniji sindikata škola Beograda smatraju da je ovo obaveštenje samo podsećanje na član zakona i dodaju da nikakva detaljna uputstva nisu dobili.

U resornom ministarstvu objašnjavaju da je ovaj dopis rezultat dugogodušnjeg suočavanja s negativnim postupanjem pojedinih nastavnika za vreme školskog raspusta, koji u privatnoj organizaciji nude turističke usluge, ne samo učenicima svoje škole, već i drugih škola. Na taj način, kako navode, dovode u zabludu roditelje da su putovanja u režiji škole.

U Uniji sindikata beogradskih škola zahtevaju da u konkretnom slučaju nedavnog letovanja u Ljoret de Maru, kao i drugima, krivica ne padne samo na direktora, već da svi u lancu treba da budu kažnjeni.

novosti.rs

You may also like