Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da će od Vlade Srbije ponovo tražiti povećanje putarina na autoputevima za 10 odsto, ali i uvođenje naplate putarina na magistralnim putevima za vozila teža od 7,5 tona.

„Kamioni izbegavaju naplatu putarine na autoputevima, onda neka plaćaju na magistralnim putevima, to je važno i zbog bezbednosti saobraćaja“, naveo je Drobnjak, a prenosi B92.

Istovremeno, kako je kazao, Putevi Srbije će od vlade tražiti povećanje cena putarine za „samo 10 odsto“. Na pitanje zašto kaže samo, odgovorio je da je u Srbiji „najpoštenije plaćanje putarine“.

„Koliko pređete kilometara toliko platite“, kazao je.

Kamere za merenje brzine na autoputevima

Drobnjak je najavio da će od marta ili aprila naredne godine na autoputevima biti postavljeni paneli sa kamerama koji će meriti brzinu kretanja automobila i koji će sadržati važna obaveštanja za vozače, poput uslova na putu ili o saobraćajnim nesrećama.

„Kamere na portalima će sve vreme snimati, softver računa prosečnu brzinu vozila, mi to šaljemo policiji, a oni na kućnu adresu“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se ispravila manjkavost prethodno uspostavljenog sistema kojim se brzina merila na naplatnim stanicama.

„Više neće biti moguće da se prekorači brzina pa da se sedne na pumpu i popije kafa do sledeće rampe. Paneli će biti postavljeni na manjim udaljenostima“, rekao je Drobnjak.

Dodao je da će strani državljani dobijati od policije kazne na naplatnim stanicama, koje će odmah biti i naplaćene.

Autor: B92, Beta

Možda Vam se svidi i