Prema Nacrtu zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, iza svake firme, zadruge, stranih predstavništava, fondacija, zadužbina i ustanova, mora da stoji ime, pišu Novosti.

Kako prenosi taj list, registar ljudi koji su pravi vlasnici najmanje 25% preduzeća formiraće se do kraja januara 2019. Cilj upisa građana koji stoje iza kompanija je sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Vlada Srbije nedavno je usvojila Nacrt ovog zakona. Kada stupi na snagu, što će biti osam dana po usvajanju, firme će imati rok od 30 dana da odrede ko im je stvarni vlasnik.

Podatke će, dodaje list, poslati Agenciji za privredne registre, koja je dužna da registar ustanovi do kraja januara sledeće godine.

Prema podacima APR-a iz marta 2018, obavezu upisa će imati 172.000 registrovanih subjekata, među kojima je i 28.168 predizeća kojima su vlasnici ili suvlasnici strana pravna lica i pojedinci.

Kako sada stvari stoje, registar stvarnih vlasnika ipak neće biti otvoren za sve radoznale poglede, pišu Novosti.

– Informacije o stvarnim vlasnicima moraju biti dostupne nadležnim organima i finansijko-obaveštenim službenicima bez ikakavog ograničenja i bez upozorenja pravnog lica – stoji u obrazloženju Nacrta zakona. – Moraju biti dostupne obveznicima u okviru dubinske analize, kao i svim osobama ili organizacijama koje mogu dokazati pravni interes. Mora im se omogućiti pristup informacijama o stvarnim vlasnicima koje obuhvataju najmanje podatke o imenu, mesecu i godini rođenja, nacionalnosti, zemlji boravišta stvarnog vlasnika i procentu vlasničkog udela.

Osnovni cilj zakona je unapređenje postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, napominje list.

Prema navodima nadležnih, postojeći mehanizam razmene podataka pokazao se u praksi nedovoljno efikasnim, pišu Novosti. Trenutno su najveći problemi brzina pribavljanja podataka i njihova verodostojnost.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i