Nedavni praznici doneli su ne samo radost i slavlje već i porast u upotrebi pirotehničkih sredstava, što je rezultiralo nizom povreda, među kojima su mnoge teške i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Uprkos apelima za smanjenje korišćenja petardi i vatrometa, Institut za majku i dete zabeležio je dramatičan porast pacijenata koji su završili sa povredama usled upotrebe pirotehnike.

Tokom novogodišnje noći, Institut za majku i dete primio je osmoro dece sa povredama uzrokovanim pirotehnikom, a njih troje, zbog ozbiljnih povreda šaka, podvrgnuto je hitnim operativnim zahvatima. Tri dečaka, starosti od osam do 17 godina, su prošla operacije usled teških povreda šaka, što naglašava ozbiljnost problema koji se javlja tokom prazničnih proslava.

Apeli za odgovorno korišćenje pirotehničkih sredstava i dalje ostaju bez adekvatnog odjeka među nekim delovima društva. Iako su takva sredstva zabavna, one mogu imati ozbiljne posledice, posebno po decu, koja često trpe najteže povrede tokom ovih prazničnih aktivnosti.

Zdravstvene ustanove, poput Instituta za majku i dete, suočavaju se sa povećanim brojem povreda tokom ovih praznika, a te povrede često su ozbiljne i zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Pored telesnih povreda, ova upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti i trajne emotivne i psihološke posledice kod dece.

Samo u novogodišnjoj noći, u Institutu za majku i dete pregledali su osmoro povređenih mališana, a zbog teških povreda šaka operisali su tri dečaka od osam do 17 godina, piše RTS

„Naš problem se desio oko 10 sati, kada je uzeo veću petardu, ispalio i tada smo čuli vrištanje. Ja sam bila u kući, muž je bio napolju i samo što se udaljio od muža, to se desilo. Ukazali smo mu prvu pomoć, vezali ruku i odvezli ga u Mladenovac u Hitnu pomoć. Operisan je zahvaljujući dr Marku Bogosavljeviću, spasao mu je palac. Apelujem da druga deca ne uzimaju tu pirotehniku“, kaže majka povređenog dečaka.

Koliko su povrede bile teške pamtiće i hirurzi, jer su satima bili u sali.

„Prvo dete je operisano u 18 časova 31. decembra, sama operacija je trajala više od dva sata. Drugo dvoje dece su došli u jedan čas po ponoći, relativno brzo smo ušli u salu, završili smo u pola osam ujutru. Jako su opsežne povrede bile, zahtevale su vrlo pedantan rad i neki plan da što više tog povređenog tkiva sačuvamo, da u nekoj daljoj budućnosti ostane što bolja funkcija tih povređenih šaka“, rekao je za RTS hirurg na Institutu za majku i dete dr Marko Bogosavljević.

Direktor Instituta Radoje Simić kaže da je ova godina po broju povređenih slična prošloj. Kod desetoro onih koji su povređeni, međutim, povrede su bile mnogo teže. Primljeni su sa povredama mekih tkiva, kostiju, čak je bilo i amputacije delova prstiju.

Nakon intervencija, povređena deca se i dalje oporavljaju u Institutu.

„Nažalost, svaki od dečaka je ostao bez dela prsta ili celog prsta, ali ostatak šake prilično dobro izgleda. Još je rano pričati, ali nadamo se da će posledice biti minimalne“, kaže dr Bogosavljević.

Najmlađi pacijent imao je sedam godina i zbrinut je u ambulanti.

„Najmlađa deca uzrasta oko sedam godina su imala opekotine, drže male petarde i ona im pukne u ruci. To dete je zbrinjavano ambulantno. Evo šta me brine – i pored apela, aktivnosti koje vi mediji sprovodite – mi pričajući za medije, pričajući u našim stalnim druženjima sa decom, roditeljima i pored apela policije i kampanje koja nije zvanična – povrede se i dalje dešavaju“, ističe dr Simić.

Za deset godina u Institutu za majku i dete zbinuli su oko 100 dece povređene petardama, njih 20 su hospitalizovali, a 10 operisali.

RTS 

Možda Vam se svidi i