Samo malo “drugačiji” posao

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Postati paleontolog šetnja je parkom – Parkom iz doba Jure .

Divno zvuči, posao je zanimljiv, ali da završite ovaj fakultet potrebno je mnogo vremena i novca kako bi stekli odgovarajuće obrazovanje potrebno za uspešnu karijeru u paleontologiji.

Naravno, na kraju će se sve isplatiti.

Ako  razmišljate o karijeri u paleontologiji, prvi korak je istraživanje.

Iako je posao paleontologa ozbiljniji od filma, verujemo da vam izmišljeni likovi  Rossa Gellera i Alana Granta, mogu zagolicati maštu, pa se i odlučite za ovaj fakultet.

Evo kako postati paleontolog.

Paleontologija je više od kopanja kostiju dinosaurusa  i posećivanja izgubljenih svetova.

Paleontolozi su naučnici koji proučavaju fosilizirane ostatke svih vrsta organizama, od biljaka do bakterija i gljivica do životinja. Oni između ostalog pokušavaju otkriti kako je život bio u davnim vremenima, kako su se biljke razvijale s vremenom i kako su zvučali dinosauri.

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici ima svog paleontologa koji svoj posao obavlja skoro 30 godina. Reč je o Dragani Nedeljković.

Dragana je 1992. godine završila Rudarsko-geološki fakultet, potom volontirala jednu godinu i počela da radi u Muzeju.

Njen posao se zasniva na uzimanju metričkih podataka različitih ostataka životinja te određivanje njihovog porekla. Za Draganu se može reći, da je prva počela da se bavi ovim poslom u Muzeju a želja joj je da njene kolege koje tek dolaze pozabave njenim radovima tokom godina jer kao mladi imaju pristup mnogim različitim sajtovima i bazama podataka čiji pristup Dragana, u Muzeju Srema nema.

Draganin dan nije dosadan, poredili bi ga sa čuvenom serijom “Bones”, gde Dragana iz različitih kesa vadi različite vrste kostiju, vrši njihovu restauraciju, određuje poreklo i sprema ih za razne izložbe kao i dečije igraonice.

Sam stereotip da ljudi u Muzejima ništa ne rade nije tačan, kaže Dragana. Dragana se susretala sa raznim ljudima pa čak i prijateljima koji su ostavljali razne komentare o njenom poslu ali Dragana tome ne pridaje veliki značaj i kaže da je njen posao samo malo “drugačiji”.

Ako se se odlučite da završite fakultet i počnete da tražite posao sa zvanjem paleontologa, možete se zaljubiti u muzejske eksponate kao Dragana, ali imate i mogućnost da se zaposlite u TV ili filmskoj produkcijskoj kući, mogli  biste ili raditi u učionici, kancelariji ili laboratoriji i zavisno o mestu zaposlenja, takođe možete provesti vreme i  na terenu. Zanimljivo, zar ne?

Možda Vam se svidi i