Trudnice i porodilje: Prava i novine u zakonu, od maja 500 hiljada za prvo dete

Od strane Ozon
0 komentar

Trudnice u Srbiji imaju pravo na novčanu naknadu tokom bolovanja, kako od strane poslodavca, tako i od države, ali pod određenim uslovima. Zakon o zdravstvenom osiguranju precizira da trudnice imaju pravo na naknadu od 100 odsto mesečnih primanja, ali samo ako ispune određene kriterijume.

Prvih 30 dana trudničkog bolovanja poslodavac isplaćuje naknadu, dok nakon toga, ako trudnica ima minimum 12 meseci radnog staža, obaveza prelazi na Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Odlazak na trudničko bolovanje zavisi od preporuke izabranog ginekologa, koji procenjuje da li posao može negativno uticati na tok trudnoće. Trudničko bolovanje traje do otvaranja porodiljskog odsustva.

Porodiljsko odsustvo, koje ne treba mešati sa trudničkim bolovanjem, traje do 3 meseca od dana porođaja, a nakon toga sledi odsustvo radi nege deteta. Ukupno, odsustvo traje godinu dana, odnosno 2 godine za treće i svako naredno dete.

Visina plate tokom porodiljskog bolovanja zavisi od radnog staža i prosečne zarade ostvarene u prethodnih 12 meseci pre otvaranja bolovanja. Ukoliko trudnica nije ostvarila zaradu tokom svih 12 meseci, naknada se računa na osnovu minimalne zarade za te mesece.

U skorije vreme, predsednik Aleksandar Vučić najavio je povećanje roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete. Planirano je da se za rođenje prvog deteta izdvaja 500.000 dinara, a za drugo 600.000 dinara. Za treće i četvrto dete takođe se očekuje značajno povećanje, ali konačni iznos još nije objavljen.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je značajno povećanje finansijske podrške roditeljima kao deo novih mera za podsticanje nataliteta. Od aprila ili maja ove godine, država će povećati iznos roditeljskog dodatka na 500.000 dinara za rođenje prvog deteta.

Ova najava dolazi u sklopu predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“, gde je predsednik Vučić istakao potrebu za unapređenjem demografske slike zemlje kroz konkretnu finansijsku podršku roditeljima. Pored toga, majke koje rode drugo dete dobiće 600.000 dinara.

„Država će od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć“, rekao je Vučić.

Od maja sa 371.614 na 500.000 za prvo dete – Ozon Media

Možda Vam se svidi i