Subvencije za kupovinu stana: Kako majke mogu dobiti do 20.000 evra novčane podrške?

Od strane Ozon
2 komentari

Sremska Mitrovica – Žene koje postanu mame u ovoj godini imaju priliku da apliciraju za novčanu pomoć države koja im može pomoći u kupovini prvog stana. Ova inicijativa dolazi od Vlade Srbije, koja je nedavno donela odluku da se nastavi s programom podrške za mlade koji postanu roditelji u 2024. godini, s ciljem rešavanja stambenih pitanja.

Na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nalazi se baner „Subvencije za kupovinu prvog stana“ gde se mogu pronaći svi neophodni obrasci, ali i šta je neophodno priložiti od dokumentacije. 

Maksimalni iznos koji majke mogu dobiti iznosi 20.000 evra. Pravo na ovu novčanu podršku imaju majke koje su rodile dete od 1. januara 2024. godine i kasnije. U izuzetnim situacijama, u slučaju smrti majke, ovo pravo može ostvariti i otac deteta. Nema ograničenja za godine podnosioca zahteva.

Ovogodišnji budžet za ovu svrhu iznosi 1,5 milijardi dinara. Ovaj novac namenjen je za raspodelu svim parovima koji apliciraju.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti na nekoliko načina:

  • Za izgradnju kuće u devastiranim područjima lokalnih samouprava: u visini 50% vrednosti radova.
  • Za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave: u visini 20% vrednosti radova.
  • Za kupovinu kuće ili stana: u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, do maksimalno 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti.

Važno je napomenuti da podnosioci zahteva ne smeju imati vlasništvo nad kućom ili stanom, niti njihov supružnik ili vanbračni partner. Ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, ne smeju biti viši od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji.

Za apliciranje, na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, dostupni su obrasci i lista neophodne dokumentacije. Podnosioci zahteva trebaju dostaviti više od 20 dokumenata, uključujući:

  • Fotokopirane lične karte.
  • Uverenje o državljanstvu.
  • Izvod iz matične knjige rođenih za decu.
  • Uverenje o bračnoj ili vanbračnoj zajednici.
  • Uverenje o nevlasništvu nad kućom ili stanom.
  • Tehnički opis sa popisom radova i predračun radova.
  • Potpisan predugovor sa pravnim licem ovlašćenim za projektovanje i građevinske radove.

Odluka o dodeli novčanih sredstava donosi se putem Komisije, koja je imenovana u martu 2022. godine. Komisija zaseda prema dinamici koju diktira broj pristiglih zahteva.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Jojo 06.02.2024. - 10:15 pm

Znači ne dajete da se kupi nekretnina za 20.000 evra kao što je predsednik rekao na tv već samo učešće. Kakva prevara

Odgovori
Almimaza 08.02.2024. - 9:22 pm

A sta cemo u slucaju majki kojima je dete preminulo na porodjaju zbog nestrucnosti lekara i nasilog poradjanja?!

Odgovori

Ostavi komentar