Promocija knjige Nikosa Glinjasa: „Veritas – tamna strana ratova na Balkanu 1991-1999“

Od strane Ozon
0 komentar

U Hanji na Kritu, 28. juna, na Vidovdan, održana je promocija knjige „Veritas – Tamna Strana Ratova na Balkanu 1991-1999“ autora Nikosa Glinjasa, velikog prijatelja srpskog naroda. Ovaj istaknuti grčki pisac i istraživač posvetio je čitav svoj život proučavanju istorijskih činjenica i okolnosti pod kojima je živeo srpski narod tokom dvadesetog veka.

Nikos Glinjas, osim što je doktor istorijskih nauka, poznat je i kao slikar. Svoje obrazovanje stekao je na Kritu, u Grčkoj, kao i na univerzitetima u Americi. U svojoj knjizi, koja je proizašla iz dugogodišnjeg istraživanja i njegove doktorske disertacije, Glinjas detaljno prikazuje suživot sa Srbima u ratnim područjima tokom trajanja rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Promocija knjige okupila je ugledne govornike, među kojima su bili dr Mile Bjelajac, politikolog i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, doktorant arheologije Univerziteta na Kritu Milan Prodanović, predsednica udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“ profesor Aleksandra Garunović, i gospodin Zoran Kovačević, veliki Glinjasov prijatelj i podrška u pronalaženju materijala za doktorsku disertaciju.

Tokom događaja, osim razgovora o knjizi, gosti su govorili i o značaju Vidovdana, lepoti manastira Kosova i Metohije, čije su ikone i svu lepotu hramova prisutni mogli vizuelno doživeti. Istaknuto je čvrsto prijateljstvo između dva bratska naroda, Srbije i Grčke. Promocija je zatvorena snimkom izvedbe hora „Irida“.

Prisutna publika, oduševljena gostima iz Srbije, pokazala je veliko interesovanje za buduću saradnju i posetu Srbiji i gradu Sremska Mitrovica. Ovaj događaj je dokaz da Srbi imaju prave prijatelje u Grcima, a knjiga Nikosa Glinjasa i Vidovdanski skup u Grčkoj potvrđuju snagu i dubinu tog prijateljstva.

Možda Vam se svidi i