Položeni venaci na spomenik braniocima u Aprilskom ratu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je položeno cveće na spomen obeležje braniocima Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu 1941. godine, kod spomen obeležja u Stambenom naselju Stari most.

Cveće su položili predstavnici Grada Sremska Mitrovica i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i zainteresovani građani i udruženja.

Na današnji dan pre tri godine je u Sremskoj Mitrovici postavljena spomen-ploča braniocima grada iz 1941. godine.

Kod kružnog toka, naselja „Stari most“ postavljeno je spomen obeležje palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije koji su u Aprilskom ratu u periodu od 10. do 13. aprila 1941. godine branili Sremsku Mitrovicu od nadolazeće nemačke okupatorske vojske na mestu gde se nekada nalazio pontonski most.

Vence su položili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i zamenik načelnika za kulturu i sport Zoran Miščević.

Osmog aprila, započeo je “Aprilski rat” u Sremskoj Mitrovici, kada je pruga i Železnička stanica postala meta bombardovanja. Rat se nastavio dolaskom delova Treće konjičke divizije Prve jugoslovenske armije iz Radinaca na prostor Rumske malte. Paralelno s tim, delovi “Erdevičkog odreda”, sastavljenog od pešadijskog puka i haubičkog bataljona iz Sedme pešadijske “Potiske” divizije, stigli su na teritoriju na kojoj se danas nalazimo. Tu su se spojili s policijsko-žandarmerijskim i dobrovoljačkim jedinicama iz Srema i Mačve, formirajući kombinovani “Mitrovački odred”. Njihov zadatak bio je zaštita pontonskog mosta i osiguranje transporta ljudi i materijala preko Save do stvaranja prilike za sopstveno prelaženje u Mačvu.

U periodu od 10. do 13. aprila, veliki broj Mitrovčana je poginuo, braneći svoj grad i Kraljevinu Jugoslaviju. Već narednih dana, dok je vlast prelazila u ruke ustaša na čelu sa mitrovačkim advokatom dr Petrom Gvozdićem, u vojne logore širom Nemačke – u Berlinu, Dortmundu, Esenu, Forbahu, Liburgu – oterano je oko 75 Mitrovčana, branilaca grada i Kraljevine Jugoslavije.

Ovo je bio tek početak stradanja koji će, kako je zabeležio i Jovan Udicki, Mitrovicu tokom naredne tri godine pretvoriti u kosturnicu.

Ovaj deo istorije Sremske Mitrovice je važan deo kolektivnog sećanja i podseća nas na hrabrost i žrtvu koju su Mitrovčani podneli u borbi za slobodu i nezavisnost. Sećanje na ove događaje je od vitalnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta i sećanje na herojsku prošlost.

Možda Vam se svidi i