Politike BEZ. “Danas slavimo!” Đurđevdan (Ederlezi) – Tradicionalno slavlje koja spaja generacije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke, dobre useve i u narodu se smatra za granicu između zime i leta.

Mnogi danas slave ovaj svetac, a Romi u Sremskoj Mitrovici tradicionalno slave Đurđevdan kao jedan od najvećih praznika koji simboliše dolazak proleća. Romi iz Sremske Mitrovice za ovaj praznik izlaze iz kuća i odlaze uz muziku na prvo ovogodišnje kupanje u Savi. Ovo je paznik je radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Danas u ranim jutarnjim časovima Romi iz sremskomitrovačke mesne zajednice „Sava“ poznatije kao Jalija kupanjem u reci Savi započeli su proslavu Svetog Đorđa – Đurđevdana.

Romi iz ovog naselja koji proslavljaju Svetog Đorđa i ove godine nastavljaju tradiciju kupanja u reci.

Cilj kupanja krije se u narodnom predanju koje kaže da se na taj način odagnaju zle sile i ljudi. Nakon kupanja Đurđevdan će u Jaliji biti proslavljen uz muziku i ples.

Slavlju, osim predsednika mesne zajednice i ostalih gostiju jutros rano slavlju se pridružio i Branislav Nedimović, nosioc lice “Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra” i Vladimir Sanader sa iste liste.

“Danas je dan bez politike. „Danas slavimo. S ovim ljudima sam odrastao, danas slavimo a sutra nastavljamo da radimo. Ja sam odrastao sa Dževadom, Suadom… dugo godina se znamo. Ovo su dobri ljudi, uvek odani Srbiji i Sremskoj Mitrovici. i zadovoljstvo je biti ovde. Danas su ukrštene zastave Romske i Srpske. Naš posao je da gledamo i slušamo, a kada prođu dani veselja da počnemo da radimo.”, rekao je Nedimović.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar