Ovde možete izračunati staž, visinu penzije i datum penzionisanja

Od strane Ozon
1 komentar

Na zvaničnom sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) postavljena je digitalna alatka. Preko ove usluge građani mogu da saznaju sve podatke o svom stažu osiguranja, da izračunaju visinu svoje penzije i dobiju tačan datum kada će moći da se penzionišu. Elektronska usluga e-Kalkulator, pruža građanima detaljne informacije o njihovom stažu osiguranja, omogućava izračunavanje visine potencijalne penzije i čak pruža tačan datum kada će se moći penzionisati.

Korisnici koji se prijavljuju preko računara moraju imati elektronski ID, izdat od strane MUP-a, i čitač lične karte kako bi se osigurala zaštita podataka. Ukoliko je prijava obavljena putem mobilnog uređaja ili tableta, potrebno je preuzeti besplatnu ID aplikaciju i elektronski pin koji se dobija za samo 30 sekundi.

Ova usluga će posebno biti od koristi ljudima koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju. Pomoću e-Kalkulatora, sa gotovo stopostotnom tačnošću, moći će saznati kolika će im biti penzija. Ognjenović ističe da je ovo često pitanje koje građani postavljaju i da će im ovaj alat pružiti jasne informacije.

Svima koji imaju još nekoliko godina staža do penzije, PIO Fond omogućava da budu informisani o iznosima koje mogu očekivati u budućnosti. Iako neće biti apsolutno precizni, ovi iznosi će biti izračunati na osnovu trenutnih podataka o stažu, primanjima i doprinosima. Ova inicijativa će biti dodatno unapređena migracijom podataka, čije završetak se očekuje u narednih šest meseci.

Za sve korisnike e-Kalkulatora koji budu imali neku primedbu ili pitanje, portal obezbeđuje opciju prijave problema. Ovaj servis će omogućiti direktnu komunikaciju sa PIO Fondom, te će se problemi, bilo tehničke ili druge prirode, rešavati u saradnji sa relevantnim institucijama.

Svi neophodni detalji o pristupu i korišćenju ovog portala dostupni su na naslovnoj stranici PIO Fonda (https://pio.rs/), a podrška za razumevanje i ispravno korišćenje ove usluge takođe je obezbeđena.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Nataša 19.01.2024. - 9:32 pm

Kolika bi bila (pitanje za trenutno stanje) penzija, ako sami uplaćujemo radni staž, po najnižoj stopi osiguranja, do obaveznih 15 god. Poslednjih pet godina sama uplaćujem

Komentari su zatvoreni.