Napad na lekare i medicinske sestre u Srbiji biće posebno krivično delo, kao i kazne

Od strane Ozon
1 komentar

Na poslednjoj sednici Vlade Srbije, predložen je nacrt izmena Krivičnog zakonika kojim će napad na zdravstvenog radnika u zdravstvenoj ustanovi biti definisan kao posebno krivično delo sa specifičnim kaznama. Ovaj potez ima za cilj povećanje zaštite zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje učestalih napada na njih tokom obavljanja svojih dužnosti.

„Ovaj predlog ima za cilj da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje napada na njih u vezi sa poslovima koje obavljaju, a kojima su često izloženi,“ saopštili su iz Vlade.

Izrada nacrta Krivičnog zakonika je u toku i biće dostavljena u skupštinsku proceduru krajem godine. Prema predlogu, napad na zdravstvenog radnika biće tretiran kao zasebno krivično delo, čime se želi osigurati da se ovakvi incidenti adekvatno sankcionišu i da se dodatno zaštite oni koji pružaju zdravstvenu negu.

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na sve učestalije napade na zdravstvene radnike u Srbiji, koji se suočavaju sa fizičkim i verbalnim napadima dok obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Uvođenjem specifičnih kazni za ovakva dela, Vlada Srbije nastoji da pošalje jasnu poruku da nasilje prema zdravstvenim radnicima neće biti tolerisano.

Krajem godine, kada nacrt bude podnet Skupštini, očekuje se detaljna rasprava i usvajanje ovih izmena Krivičnog zakonika, što će predstavljati značajan korak ka povećanju bezbednosti i zaštite zdravstvenih radnika širom zemlje.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Rvi 10.06.2024. - 7:39 pm

A hoće se kažnjavati i njihovo bahato ponašanje

Odgovori

Ostavi komentar