Stefan Vrdoljak, kajakaš iz Sremske Mitrovice, debituje na Olimpijskim igrama u Parizu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Stefan Vrdoljak iz Sremske Mitrovice najmlađi je član srpskog kajakaškog četverca, koji je prošle sezone izborio normu za Olimpijske igre u Parizu (26. jul – 11. avgust), piše dnevnik.rs

Član KKK Val iz pomenutog grada, u posadi sa iskusnim Markom Novakovićem (KKK Bečej) i Vladimirom Torubarovim (KKK Vojvodina, Novi Sad), a u isto vreme kada je postao deo ove kombinacije, u junu 2022, došao je, kao još jedan mlađi član Anđelo Džombeta (Vojvodina).

– Pošto sam na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Beogradu 2022. postao vicešampion u četvercu, usledio je poziv da se priključim seniorskom – kaže za „Dnevnik“ 23–godišnji Stefan Vrdoljak. – Falio im je jedan član i izbor je pao na mene, kao mladog, imao sam tada 21 godinu, i perspektivnog kajakaša. Kada smo seli u četverac, prva dva puta nije baš delovalo najbolje, ali smo potom promenili redosled u kajaku i odmah je osećaj bio bolji i znali smo da ova posada možda može do olimpijske norme.

Naravno, bilo je sumnji kada se fomirala kombinacija, koju treniraju Uroš Mitjev i Đurica Levnajić, ali je ovaj spoj mladosti i iskustva vrlo brzo razuverio skeptike. Posle godinu dana rada usledila je bronzana medalja na EP u Minhenu, a potom i olimpijska norma na SP u Duizburgu.

– U četvercu sam od šesnaeste godine. Iako sam mlad, imam dosta iskustva što se tiče grupnih posada, bio sam na različitim pozicijama u kajaku i potrefilo se da sam dobar i u seniorskom. Na evropskom prvenstvu smo se u kvalifikacijama za prvo mesto borili sa olimpijskim šampionima i tu smo shvatili da četverac ima veliki potencijal – naglasio je Vrdoljak.

To je dobilo i potvrdu overavanjem karte za „grad svetlosti“ u kom će kajakaš iz Sremske Mitrovice debitovati na najvećem sportskom događaju na svetu.

– Razmišljam o tome ceo život, otkad treniram kajak. Drago mi je što sam dobio priliku da idem kao mlad veslač, jer neko ne dobije šansu celog života. Sve je to zasluženo i jedva čekamo Pariz. Konkrenciju uglavnom znamo, sve su to jake, uveslane posade. Verujem da će tempirati formu za to i dati maksimum, ali i mi ćemo – poručio je Stefan Vrdoljak.

Na EP i više od bronze
Kajakaše od srede očekuje EP u Segedinu, a potom put na OI u Parizu.

– Na evropskom branimo bronzu, ali želimo i bolje od toga. Nismo imali trke osam meseci, od Svetskog prvenstva u Duizburgu i nedavno nam je Svetski kup u Segedinu bio prvo veliko takmičenje. Nama je to bila nacionalna izborna trka za Pariz i tu smo potvrdili kvotu, što nam je i bio glavni cilj. Posle smo ušli u finale rasterećeno, ali sa žarom da se trkamo. Bili smo četvrti, treća evropska posada i mislim da će to na evropskom biti bolje, jer ćemo biti i u boljoj formi – istakao je Stefan Vrdoljak.

Izvor: Dnevnik.rs

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar