Ministarka Dubravka Đedović Handanović primila učenice Zmajeve škole predvođene nastavnicom Branislavom Blajvaz

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Ministarstva rudarstva i energetike i Elektromreže Srbije, predstavnice Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ učestvovale su u događaju kojim se obeležava dan rođenja Nikole Tesle i nacionalni Dan nauke. Deset vrlo uspešnih i svestranih mladih dama, zajedno sa nastavnicom fizike Branislavom Blajvaz, posetile su Muzej Nikole Tesle, Dispečarski centar Elektromreže Srbije, i razgovarale sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović, direktorkom Elektromreže Srbije Jelenom Matejić i predstavnicom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Nevenom Marčetom.

Važna tema razgovora bila je rodna ravnopravnost i rodni stereotipi, koji su veoma prisutni u našem društvu, i njihov uticaj na obrazovanje i izbor zanimanja kod devojčica. Energetski sektor i kompanija Elektromreže Srbije već dugi niz godina razbijaju rodne predrasude u ovoj oblasti nauke i tehnike.

Ministarka Đedović Handanović istakla je da je Nikola Tesla, kao naučnik i inovator, svojom zaostavštinom zadužio čovečanstvo i svet, te da je u oblasti energetike njegovo delo večita inspiracija mladim ljudima željnim napretka. Takođe je navela primer Mileve Marić Ajnštajn, koja je u okviru ženskog roda dosegla maksimum.

„Pred mladima su danas brojne mogućnosti. Važan pomak je što imamo sve više inženjerki i naučnica koje učestvuju u promenama koje sprovodimo u energetskom sektoru. Nadam se da će u budućnosti još više devojčica birati energetiku za svoje dalje obrazovanje i karijeru. Sadašnje generacije imaju odgovornost da stvaraju uslove za neograničeno napredovanje u skladu sa radom i znanjem“, rekla je ministarka.

Direktorka Elektromreže Srbije, Jelena Matejić, napomenula je da je ona već treća žena na čelu kompanije koja poseduje hiljade kilometara i kilovolti naponske mreže, te da se u njenom timu iz godine u godinu povećava broj obrazovanih i uspešnih žena koje su značajna karika u sektoru energetike. Dispečarski centar Elektromreža Srbije zaposlio je prvu ženu dispečara 2015. godine, a sada to više nije retkost. U okviru kompanije, pored žena na vodećim funkcijama, postoje i žene monteri.

„U Elektromrežama Srbije gajimo okruženje koje podstiče svakog pojedinca da pokaže sve svoje potencijale. Dokazali smo da poslove u energetici žene mogu obavljati ne samo jednako dobro kao muškarci, već često imaju inovativnu perspektivu i pronalaze nova i kreativna rešenja“, poručila je Matejić.

Gospođa Nevena Marčeta, predstavnica UN Women, podsetila je da se Republika Srbija, kao jedna od potpisnica Deklaracije Ujedinjenih nacija „Obrazovanje za sve“, obavezala da reformiše sistem obrazovanja tako da ono bude dostupno za decu iz svih kategorija društva. Takođe, u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva, Srbija je obavezana da eliminiše rodne razlike na svim nivoima obrazovanja.

UN Women već duži niz godina prati razvoj rodne ravnopravnosti i ostvarivanje prava i zaštite žena u Srbiji. Značajni pomaci su vidljivi u povećanju procenta visoko obrazovanih žena, koje sve više uzimaju učešće u liderstvu u upravi, nauci i tehnologiji.

Branislava Blajvaz, nastavnica fizike, naglasila je da su devojčice u tehničkim školama ranije bile vrlo retka pojava, jedna ili dve u generaciji, no da se danas sve više devojčica interesuje za nauku i tehniku. Međunarodna istraživanja pokazuju da su postignuća u prirodnim naukama između dečaka i devojčica odavno izjednačena, te da devojčice imaju i blagu prednost.

Na kraju je zaključeno da sve četiri žene koje su dan provele sa učenicama predstavljaju pravi primer uspešnih žena u sferi uprave, politike, nauke i obrazovanja, te da njihove stope treba slediti.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar