Grkokatolička crkva „Vaznesenja Gospodnjeg“ proslavlja Spasovdan

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas Grkokatolička crkva „Vaznesenja Gospodnjeg“ u Sremskoj Mitrovici slavi svoju crkvenu slavu – Spasovdan, praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Tim povodom, vernici ove crkve okupili su se u molitvi i proslavi, izražavajući svoju veru i zajedništvo u Bogu.

Grkokatolička parohija u Sremskoj Mitrovici, koja datira još iz 1886. godine, ima bogatu istoriju i tradiciju. Prvi paroh ove parohije bio je Maksimilijan Relić, a liturgije su prvobitno održavane u kapelici Sv. Roka na groblju. Gradnja monumentalne Grkokatoličke crkve „Vaznesenja Gospodnjeg“ započeta je 23. septembra 1905. godine, za vreme paroha Vladislava Hranilovića, prema projektu arhitekte Rajha. Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i predstavlja centralno mesto verskog života za brojne vernike, među kojima su najbrojniji Rusini i Ukrajinci, ali i pripadnici drugih nacija.

Spasovdan je pokretni praznik koji se slavi uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa i deset dana pre Duhova. U narodu je ovaj praznik poznat i kao dan Vaznesenja Gospodnjeg, simbolizujući Hristovo vaskrsenje i vaznesenje na nebo.

Uz molitveno zajedništvo i duhovnu radost, vernici Grkokatoličke crkve „Vaznesenja Gospodnjeg“ u Sremskoj Mitrovici danas slave svoju slavu, učeći i prenoseći bogatstvo svoje vere na naredne generacije.

Možda Vam se svidi i