NBS smanjila referentnu kamatnu stopu: Očekuje se pad kamata na kredite

Od strane Ozon
0 komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je doneo odluku o smanjenju referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, postavljajući je na novo nivo od 6,25 odsto. Ovo je prva promena kamatne stope od jula 2023. godine, kao i prvo smanjenje od decembra 2020. godine.

U obrazloženju odluke, Narodna banka Srbije ističe da je višemesečna opadajuća putanja domaće inflacije, koja je u maju vratila u granice cilja, jedan od ključnih faktora za smanjenje kamatne stope. Takođe, očekivano smanjenje globalnih inflatornih pritisaka i dezinflatorni uticaj dosadašnjih restriktivnih monetarnih mera, otvorili su prostor za ublažavanje monetarne politike.

„Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. jula“, navodi se u saopštenju NBS.

Očekuje se da će ovo smanjenje referentne kamatne stope rezultirati i padom kamatnih stopa na kredite, što bi moglo doprineti postepenom rastu kreditne aktivnosti i domaće tražnje, dok bi opadajuća inflacija ostala pod kontrolom.

Smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije pridružuje se sličnim merama drugih centralnih banaka, poput Evropske centralne banke koja je nedavno takođe smanjila kamatnu stopu prvi put od 2019. godine.

Možda Vam se svidi i