Više od 13.000 pokojnika dobijalo socijalnu pomoć: „Rekorder“ primao novac dve decenije

Od strane Ozon
0 komentar

Za godinu i osam meseci koliko se primenjuje registar „Socijalna karta“, sa evidencija za dobijanje pomoći skinuto je čak 13.663 pokojnika, a rekorder je osoba kojoj je dve decenije od smrti država uplaćivala socijalnu pomoć, objavio je RTS. Kako piše RTS , rekorder je osoba, iako preminula, dobijala socijalnu pomoć tokom dve decenije.

Ovo je postignuto uvođenjem jedinstvenog registra „Socijalna karta“, koji je povezao sve relevantne institucije širom Srbije i omogućio efikasnije praćenje i upravljanje socijalnom pomoći. Zahvaljujući ovom registru, identifikovano je hiljade slučajeva gde su lica nastavila dobijati isplate dva ili više meseci nakon smrti korisnika.

Prema podacima, čak 4.427 pokojnika „ostvarivalo“ je pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, dok su 1.134 osobe nastavile da primaju novčanu socijalnu pomoć i uvećanu novčanu socijalnu pomoć. Dodatno, 308 osoba je bilo na usluzi smeštaja.

Ovi podaci ukazuju na važnost efikasnog sistema praćenja i upravljanja socijalnom pomoći kako bi se osiguralo da sredstva idu onima kojima su zaista potrebna i u skladu s relevantnim zakonima i propisima.

Prema procenama, oko 170.000 ljudi u Srbiji prima različite oblike socijalne pomoći. Prošle godine, država je izdvojila 13,5 milijardi dinara za socijalna davanja, što dodatno potvrđuje značaj kontrole sistema socijalne pomoći kako bi se obezbedila njegova efikasna i pravilna primena.

Možda Vam se svidi i