VIDEO Veliki požar u fabrici plastike blizu Srbije: Briga zbog zagađenja

Od strane Ozon
0 komentar

Ogroman požar zahvatio je fabriku plastike „Drava International“ u Osijeku, Hrvatska, smeštenu samo 40 kilometara od srpske granice, izazivajući zabrinutost zbog ekološkog zagađenja.

Kako prenosi HRT, tokom gašenja požara dvojica vatrogasaca su lakše povređena, a cela prva smena je na trijaži u osječkoj bolnici da bi se videlo imaju li respiratornih problema.

Plamen je izbio oko 40 minuta posle ponoći, što je izazvalo hitnu intervenciju tima od 100 vatrogasaca. Tačan uzrok požara ostaje nepoznat, a suzbijanje ove vatrene stihije pokazalo se kao teško, pretežno zbog visoko zapaljive prirode materijala i komplikovanosti zbog snažnih vetrova.

Stručnjaci podižu uzbunu zbog višeslojnih posledica ovog požara. Toksični gasovi i čestice koje se oslobađaju tokom požara mogu ostati u vazduhu duže vreme, predstavljajući ozbiljnu pretnju za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Gusti crni dim iz požara već je dostigao grad Vinkovci, udaljen 43 kilometra od Osijeka, i primećen je u okolini Đakova, otprilike 30 kilometara od Osijeka. Stručnjaci upozoravaju da bi dim i zagađenje vazduha mogli se širiti i na veće udaljenosti, stvarajući ozbiljan zdravstveni rizik za stanovništvo.

U Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Loznici, u Srbiji, već su primetni efekti dima na kvalitet vazduha.

Građani dobili upozorenje da ne izlaze iz svojih kuća

Na Facebooku je jutros rano, 4. oktobra, oko 5 sati  Načelnik Stožera, osječki načelnik Dragan Vulin objavio snimak vatrene stihije uz poruku da je stanje još uvijek iznimno ozbiljno.

Facebook https://fb.watch/nt2tBmg8sb/?mibextid=cr9u03

Prema podacima do koji se može doći na stranicama za merenje kvaliteta vazduha, on je u Sremskoj Mitrovici trenutno slabog kvaliteta.

„Kvalitet vazduha je generalno prihvatljiv za većinu osoba. Međutim, osetljive osobe mogu da osete manje do umerene simptome od duže izloženosti.“, stoji u obrazloženju, piše Mondo.

Kada su u pitanju Loznica i Šabac, situacija je ista. 

Možda Vam se svidi i