Usvojen program održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica na teritoriji grada Sremska Mitrovica

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica, koja se održava danas, na dnevnom redu našao se i predlog plana i programa održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica na teritoriji grada Sremska Mitrovica za 2023. godinu.

U skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, jedinice lokalne samouprave u obavezi su su da donesu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima i akcioni plan za sprovođenje te iste strategije, obzirom da je prethodna strategija bila na period od pet godina i u periodu 2022. godine je rok istekao. Pristupilo se izradi nove strategije i akcionog plana sa ciljem da se unapredi bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada, rekao je rekao je Vitomir Obrenčević, načelnik za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Strategija je doneta u saradnji sa lokalnim savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja i Republičke agencije za bezbednost saobraćaja angažovanjem nadležnog instituta za bezbednost saobraćaja. Strategijom je detaljno analizirano postojeće stanje, koji su uzročnici saobraćajnih nezgoda u prethodnom periodu a samim akcionim planom mere koje je neophodno preduzeti u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada. Lokalni savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima preduzima i niz drugih mera u cilju unapređenja bezbednosti, jedna od mera koja se sprovodila i proteklih godina a koja se nastavlja i 2023. godine jeste podela dečijih auto sedišta za svu novorođenu decu sa prebivalištem na teritoriji grada.

Tokom prethodnih godina, takođe preduzimane su mere i aktivnosti gde je u zonama svih osnovnih školama i na drugim kritičnim lokacijama postavljani brzinski displeji sa vertikalnom i horizontalom signalizacijom i zaštite ograde kako bi naši osnovci i druga deca bili zaštićeni u saobraćaju, na kritičnim mestima postavljaju se usporivači brzina, ležeći policajci.

Vitomir Obrenčević je naveo da je u toku i izrada studija upravljanja brzinama na ulicama grada kojom će se izvršiti ispitivanje brzina u svim ulicama i shodno rezultatime predložiti mere kako bi se brzina svela na zakonska ograničenja i pospešila bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

-Osvrnuo bih se na plan i program održavanja lokalnih puteva koji je usvojen na današnjoj sednici skupštine, ovim planom predviđene su određene vrste radova pa tako imamo letnje i zimsko održavanje puteva, održavanje atarskih puteva, radovi vraćanja u prvobitno stanje, horizontalna i vertikalna signalizacija kao i uređenje putnih pružnih prelaza. Za održavanje puteva u letnjem periodu kroz plan i program opredeljeno je 80 miliona sa PDV,  za održavanje puteva u zimskom periodu 40 miliona sa PDV, održavanje atarskih puteva 8 miliona sa PDV, horizontalna i vertikalna signalizacija 15 miliona sa PDV i pružni prelazi 3,5 miliona.

Jovanović Miroslav, odbornik u skupštini grada, smatra da je najveći problem strategije, to što je stratgija propisala, ne sprovodi.

-Aktivnosti i konkretne mere koje govore šta mi kao grad u toku svake godine treba da radimo kako bi ostvarili ciljeve bezbednosti saobraćaja, u gradu se ne sprovodi. Jedino što se radilo u poslednje tri godine jeste to da je urađeno par kampanja koja je inicirala nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja a sve stvari koje je propisala stara strategija a koje su urađene kao što je projekat tehničkog regulisanja saobraćaja, merenje indikatora performansi i tako dalje, radilo se nažalost samo u prvih godinu ili dve dana, u poslednje tri godine najveći je problem što sve te mere i aktivnosti ne sprovodimo. Nadam se da će grad promeniti neku svoju politiku i da taj krovni dokument, kada je već donešen, da će imati nekog smisla, ne treba samo knjiga da stoji u upravi i da treba propisano stvarno da se radi kako bi smanjili broj saobraćajnih nezgoda.

Sremska Mitrovica na teritoriji grada ima 46 ležećih policajaca, koji su postavljeni prethodnih godina, a u planu je postavljanje novih i održavanje postojećih. Merenje indikatora performansi bezbednosti saobraćaja u Sremskoj Mitrovici uradila je Agencija za bezbednost saobračaja u julu 2021. godine.

U 2022. godini, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradskim i opštinskim savetima za bezbednost saobraćaja, realizovala je akciju „Kaznene karte“. Cilj ove akcije je odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola, kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometra i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene. Ova akcija se sprovodi treću godinu zaredom.

Edukativni ilustrovani priručnik “Pažljivkova pravila u saobraćaju” tokom 2022. godine dobila su sva deca Osnovnih škola Sremske Mitrovice.

U Sremskoj Mitrovici, realizovan je projekat „Bezbedna vožnja biciklom“, koji obuhvata učenike osnovnih škola. Kroz ovaj edukativni projekat učenici su imali priliku da se upoznaju sa svim bitnim pravilima, ali i potencijalnim opasnostima sa kojima se mogu suočiti tokom svakodnevne vožnje biciklom. Kroz trening učenici su dobili savete kako da bezbedno koriste bicikl,električni bicicikl i električni trotinet u saobraćaju. Nakon teorijske obuke, instruktori su sa učenicima u školskom dvorištu sproveli i praktičnu obuku na poligonu. Grad, Agencija za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica i Savez za bezbednost saobraćaja Sremska Mitrovica polaznicima ove obuke obezbedio je praktične poklone u vidu ranca , flašice za vodu i trepćućeg svetla za bicikl.

U cilju povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno mladih, biciklista i pešaka, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja  Grada Sremska Mitrovica, u 2022. godini, organizovala je „Noćne akcije“, u okviru kampanje „Um na drum“. Akcija je sprovedena na dve izuzetno frekventne lokacije u Sremskoj Mitrovici: Bulevar Konstantina Velikog  74, kod Stop-šop  centra, i raskrsnica  Arsenija Čarnojevića  kod  NIS pumpe, a sve to u uslovima smanjene vidljivosti od 18.00 časova, kada se i dešava najveći broj saobraćajnih nesreća.

Sanacija oštećenja na tranzitnom mostu koji spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu, radi se svake godine, a nadležnost nad ovom saobraćajnicom imaju Srbija putevi koji održavaju ovu deonicu puta. Nekoliko puta godišnje vrši se sanacija ovog dela puta, na kojem se zbog “podizanja” hidroozolacije, prolaska velikog broja kamiona, oštećenja pojavljuju, a zatim se redovno vrši sanacija, pre početka zimske sezone.

U prethodnom periodu  je završeno nivelisanje i nasipanje javne saobraćajne površine grebanim asfaltom u Karađorđevoj ulici u Mesnoj Zajednici „Sutjeska“. U Velikim Radincima uređeni su ulazi sa atarskih puteva u tri sporedne ulice, kao prvencija unočenja blata na kolovoz u ulicama. Urađene su i pripreme za asfaltiranje parkinga ispred crkve sv. Arhangela Gavrila i ispred Lovačkog doma u selu. Osim ovih radova, nasut je i nivelisan parking ispred fudbalskog terena FK Borca iz Velikuh Radinaca. Uredjenje atarskih puteva u 2022. godini vršilo se i u Laćarku i Martincima.

Tokom protekle godine radilo se na rekonstrukcijama seoskih saobraćajnica, kategorisanih i nekategorisanih puteva, kao i sa šljunčenjem atarskih puteva. Urađeni su atarski putevi u Ravnju i vikend naselju u Manđelosu. U Divošu je asfaltirana Pionirska ulica i parking ispred crkve, a gebanim asfaltom si spojene ulice Partizanska i Sloboda. U Ležimiru je asfaltiran put koji vodi do seoskog groblja.

Ovo je samo deo radova u prethodnoj, 2022.godini, a kakvi su planovi u 2023. godini i koliko će biti sredstava izdvojeno pogledajte u dokumentu:

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik