Traje pojačana kontrola pešaka i vozača koji koriste mobilni telefon, kazne do 10.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je pokrenulo niz pojačanih kontrola sa ciljem suzbijanja korišćenja mobilnih telefona i slušalica u saobraćaju, kako među vozačima, tako i među pešacima. Ova akcija, poznata pod sloganom „Pažnja na putu“, traje do 15. oktobra i ima za cilj skrenuti pažnju na ozbiljan problem koji predstavlja ovaj oblik nepažnje u saobraćaju.

Korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, ili čak dok pešaci prelaze put, znatno povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, često dovodeći do ozbiljnih posledica. Stručnjaci su utvrdili da korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje može povećati rizik od nesreće između četiri i čak 20 puta. Ovaj prekršaj predstavlja ozbiljan problem za bezbednost saobraćaja.

Svaki uređaj koji zahteva pažnju vozača ili pešaka, poput mobilnih telefona ili slušalica, odvlači pažnju sa puta i okoline, čineći saobraćajne učesnike manje svesnim situacije u kojoj se nalaze. Korišćenje mobilnih uređaja tokom vožnje je postalo jedan od najvećih problema u pogledu bezbednosti saobraćaja.

Pešaci takođe igraju ključnu ulogu u očuvanju bezbednosti u saobraćaju, iako nemaju vozilo. Pešaci su dužni da pre nego što pređu ulicu na svakom mestu na kojem nije obezbeđen pešački prelaz ili semafor, prepoznaju da je to moguće učiniti na siguran način. U suprotnom, mogu izložiti sebe i druge učesnike u saobraćaju velikom riziku.

S obzirom na brojne opasnosti povezane sa korišćenjem mobilnih telefona u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vrše pojačane kontrole i izriču kazne. Za vozače koji koriste mobilni telefon ili druge uređaje tokom vožnje zaprećene su kazne u iznosu do 10.000 dinara, ili pola te sume ukoliko se kazna plati u roku od sedam dana.

Iako su kazne deo preventivnih mera, cilj ove akcije je pre svega podići svest među građanima o ozbiljnosti problema i potrebi da se odgovorno ponašaju u saobraćaju. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilne telefone ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok je među vozačima procenat onih koji nepropisno koriste mobilni telefon od četiri do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Možda Vam se svidi i