Svečano otvoren festival „Stani svete dok govori dete“:

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Danas je svečano otvoren drugi festival Udruženja pod nazivom „STANI SVETE DOK GOVORI DETE“, sa ciljem afirmacije dece i omladine kroz različite umetničke izraze kao što su muzika, ples, balet, slikarstvo i dramatizacija. Festival donosi bogat program koji će inspirisati i podržati mlade talente u njihovim umetničkim poduhvatima.

Festival je svečano otvoren uz prisustvo malog gradonačelnika Andreja Božića. Nakon otvaranja, održana je ceremonija sadnje drveta prijateljstva u bašti Hotela „Srem“. Takođe, u konferencijskoj sali istog hotela prikazan je švedski film „Siv spava na stranputici“.

Današnji dan, Dan dece, obeležava se u Sremskoj Mitrovici uz prigodne manifestacije koje su organizovane na nekoliko lokacija u gradu. Udruženje „Sirmium-grad dece“ danas je otvorio festival koji će trajati do kraja septembra meseca, a i Mesna zajednica Blok B zajedno s lokalnom samoupravom organizovali su događaj „Dečiji dan“ s ciljem da se deca zabave i nauče nešto novo kroz edukativne aktivnosti. Posebno je značajno što su se manifestaciji pridružila i deca iz Opštine Ranilug s Kosova i Metohije, dok je festivalu „Stani svete dok govori dete“ prisustvovala i Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Republici Srbiji, rekla je nakon otvarana ovog festivala, Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Ovaj Dan dece je prilika za zajednicu da pokaže svoju podršku i brigu prema najmlađima, omogućavajući im da uživaju u raznim aktivnostima i stvaraju lepe uspomene. – Cilj jestr da se deca zabave ali ovakve organizacije prvenstveno imaju edukativni karakter, dodala je Milovanović.

Ovo je moja treća poseta Sremskoj Mitrovici, i veoma sam srećna zbog toga. Ambasada Švedske ima istorijsku saradnju sa gradom Sremska Mitrovica, što me posebno raduje. Danas sam ovde zbog Dečijeg festivala, koji promoviše dečija prava, posebno pravo dece na pristup kulturi, rekla je ambasadorka Švedske, Anika Ben David.

-Tokom mog boravka u Sremskoj Mitrovici posetila sam gradsku biblioteku i škole, gde smo promovisali dečju švedsku književnost. Takođe, prošle godine smo na Letnjem festivalu prikazali švedski dečji film. Imamo i zajednički projekat pod nazivom „Odvajamo“, koji je započet ovde u Sremskoj Mitrovici. Ovaj projekat podržava građane u procesu recikliranja, a želim istaći da je započet upravo ovde u Sremskoj Mitrovici.

Osnovni cilj ovog festivala je da podrži razvoj vizuelnog, ritmičkog, glasovnog i govornog izražavanja kod dece i mladih. Kroz aktivnosti kao što su sviranje, pevanje, plesanje, slikanje i gluma, festival pruža priliku za razvoj kreativnosti i umetničkog izraza.

-Veliko nam je zadovoljstvo danas da otvorimo drugi festival pod nazivom „Stani svete dok govori dete“ to je znak da radimo u nekom dobrom smeru, deca su nam u fokusu, potrebe dece, dečije stvaralaštvo u svim oblastima, u sportu, ekologiji i tako dalje. Posebno smo ponosni na podršku našeg grada Sremska Mitrovica i gradonačelnice Svetlane Milovanović kao i uprave za kulturu i sport a ponosni smo i na dolazak ambasadorke Švedske, ukazana nam je čast jer sa ambasadorkom dugo sarađujemo. Zahvalila bih svima koji su prepoznali viziju našeg udruženja, rekla je prilikom otvaranja festivala predsednica Udruženja „Sirmijum – grad dece“, Sandra Štetina. Sva deca su pozvana od 9 do 27 septembra koliko traje naš festival, da se druže sa nama, zajedno sa roditeljima, dodala je Štetina.

Organizatori se takođe trude da razviju osećaj za umetnost kod mladih ljudi putem čulne percepcije. Uključivanjem što većeg broja dece i mladih učesnika, festival stvara prostor za širenje interesovanja i upuštanje u svet umetnosti.

Jedna od ključnih komponenti ovog festivala jeste motivacija dece za vlastitim umetničkim izražajem. Kroz podršku, inspiraciju i raznovrsne radionice, mladi će biti podstaknuti da istraže svoje kreativne potencijale i izraze svoje ideje i emocije kroz umetnost.

Ove godine, festival će biti održan od 9. do 26. septembra, a lokacije događaja će se menjati u zavisnosti od programa.

Evo zanimljivih događaja koji će biti deo festivala:

10. septembar – nedelja Ambasada Norveške
bašta hotela ,,Srem“ 15h

11. septembar -.ponedeljak, druženje sa pesnikom Nedeljkom Terzićem ( foaje hale ,,Pinki“ , poslepodnevni termin)

12. septembar – utorak Jelena Šuput, interaktivna radionica ,, Dobrodošli u Sirmium“ ( bašta hotela ,,Srem“ , poslepodnevni termin)

13. septembar – sreda Ivana Marketanović etno grupa ,, Srpski dom“ i Valentina Tadić, etno grupa ,,Oganj“ , konferencijska sala hotela, 19h

14. septembar – četvrtak Studio modernog i klasičnog baleta ,,Olena“, Olena Rimac, konf.sala, 19h

15. septembar – petak Tamburaški orkestar Muzičke škole ,,Petar Krančević“ ,, Srem“, Zorica Opačić, saletla u bašti hotela, 19h

16. septembar – subota Ambasada Finske, bašta, 15h

17. septembar – nedelja Ambasada Danske, bašta, 15h

18. septembar – ponedeljak ,,Zlatno runo Sirmiuma“ , Dajana Savičević, radionica pustovamja vune, bašta, poslepodnevni termin

19. septembar – utorak Dražen Marek i ,,Vivkovi gitaristi“ , saletla, bašta hotela 19h

20. septembar – sreda Tamara Pajkanović i Muzičko kreativni centar ,,Vivak“, konf.sala 19h

21. septembar – četvrtak Milan Kardaš ,, Kardaš Art“ centar, radionica ( dogovaramo naziv i poslepodnevni termin)

22. septembar – petak koncert horova Osnovnih škola
,,Sveti Sava“, ,,Slobodan Bajić Paja“ i ,, Jovan Popović“ , konf. sala, 19h

23. septembar – subota Tamara Milković ,,Komunalije“, Eko radionica( prepodnevni termin i mesto dogovaramo)

24. septembar – nedelja Zorana Stanišić Jakovljević, Sportski Savez ,, Sportski dan“( vreme i mesto dogovaramo)

25. septembar – ponedeljak Dramski studio ,,Dečje srce“, Jasna Kalauzović i Slađana Kalabić , predstava ,, Kad snovi dobiju krila“, prostorije stare škole ,, Jovan Popović“, 19h

26. septembar – Koncert učenika klase prof. Margarite Vujović, Barokna sala Muzeja Srema, 19h

Festival „STANI SVETE DOK GOVORI DETE“ pruža priliku za učenje, razmenu iskustava i nezaboravno umetničko iskustvo za decu i mlade na teritoriji Sremske Mitrovice.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je danas u toku prepodneva ugostila zamenika predsednice Opštine Ranilug, Vladicu Antonović, i njene saradnike u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Poseta je organizovana u sklopu manifestacije „Dečiji dani“ u Bloku B, a gradonačelnica i gosti su razmenili iskustva i razgovarali o budućoj saradnji.

Važno je napomenuti da Opština Ranilug i Mesna zajednica Blok B imaju sporazum o bratimljenju, što ukazuje na želju za jačanjem veza i saradnje između ova dva regiona. Ovako susreti i razgovori doprinose međusobnom razumevanju i razmeni ideja između lokalnih zajednica.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar